Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Priznanje nije iznuđen čin


Zoran Ќuka

O zajedničkom priznaju Kosova od strane Crne Gore i Makedonije, razgovaramo sa kolegom Zoranom Ќukom, urednikom Makedonskog servisa na Radiju Slobodna Evropa.

RSE: Odluke Vlade Makedonije i Crne Gore da priznaju nezavisnost Kosova, bez dileme su najznačajniji događaj za region u protekloj sedmici. Dvije Vlade nisu ni krile da su odluke bile usklađene i dogovorene. Kakva je vaša procjena - zašto se to baš ovako dogodilo, zašto su te odluke bile tempirane i gotovo zajedničke?

Ќuka: Vjerovatno da bi se amortizirala reakcija Beograda. Na sličan način su postupile i neke druge zemlje iz regiona, kao Hrvatska, Mađarska i Bugarska.

RSE: Kada je riječ o Crnoj Gori, čini se po mnogim reakcijama, da je priznavanje nezavisnosti Kosova bio iznuđen čin. Da li je ista situacija i sa Makedonijom?

...ne mislim da je toliko iznuđen čin jer bi vremenom do toga sigurno došlo. Tokom vremena se albanska zajednica u Makedoniji povećala i oni su dugo vremena vršili pritisak na Vladu. Njihove stranke, koje su dio vladajuće koalicije, su vršile pritisak da Makedonija prizna Kosovo. S druge strane, kako je prolazilo vrijeme, i većinsko stanovništvo je shvatilo tu realnost. Bilo je samo pitanje vremena kada će se to dogoditi...

Ќuka: Ima takvih teorija, ali ne mislim da je toliko iznuđen čin jer bi vremenom do toga sigurno došlo. Tokom vremena se albanska zajednica u Makedoniji povećala i oni su dugo vremena vršili pritisak na Vladu. Njihove stranke, koje su dio vladajuće koalicije, su vršile pritisak da Makedonija prizna Kosovo. S druge strane, kako je prolazilo vrijeme, i većinsko stanovništvo je shvatilo tu realnost. Bilo je samo pitanje vremena kada će se to dogoditi.

RSE: Da li to znači da odluka Vlade Makedonije ima uporište u javnom mnijenju?

Ќuka: Mislim da ima. Ako govorimo o procentima, u Makedoniji oko 25 posto čini albanska populacija. Vremenom su svi shvatili da je Kosovo realnost. Pošto Makedonija ima veoma razvijene trgovinske odnose sa Kosovom i dosta naših firmi tamo posluje, kao što i dosta kosovskih firmi posluje u Makedoniji, većina makedonskog stanovništva prihvatila je tu realnost priznanja kosovske nezavisnosti.

RSE: Da li mislite da su odluke crnogorske i makedonske Vlade bile koordinirane sa Evropskom unijom, iako je Evropska unija saopštila da nije trgovala Kosovom, ali je, makar što se Crne Gore tiče, bilo uočljivo da je ohrabruju?

Ќuka: O direktnom pritisku ne možemo govoriti, ali je definitivno svima jasno da je većina evropskih zemalja, pa i SAD, ohrabrivalo tu odluku i javno su pozivali na priznaje Kosova.

RSE: Zašto baš Makedonija i Crna Gora u posljednjem periodu više nego druge?

Ќuka: Zbog toga što Crna Gora ima problem u sopstvenoj državi sa dijelom stanovništva koje je srpskog porijekla. U Makedoniji je, čini mi se, do ovog došlo u pravi čas za makedonsku Vladu, pošto je ove nedjelje dostavljen prijedlog paketa putem posrednika UN-a o imenu. Danas u Skopju, umjesto da se prča o tom prijedlogu, svi pričaju o priznavanju Kosova. Zahvaljujući tome će se malo sleći prašina oko rješavanja spora sa Grčkom oko imena.

RSE: U Crnoj Gori su najavljeni protesti dijela stranaka srpske orjentacije zbog priznanja nezavisnosti Kosova. Ima li sličnih nagovještaja i u Makedoniji?

Ќuka: Nagovještaja nema, ali ne može se isključiti da će se neki protesti ipak desiti zbog toga što postoji srpska manjina u Makedoniji, koja nije velika, ali je koncentrisana u okolini Kumanova i u nekim skopskim selima. Do nekih protesta možda može doći, ali ne očekujem da će to biti značajno i veliko zbog brojnosti srpske manjine u Makedoniji.

RSE: Srbija je poduzela različite mjere prema Crnoj Gori i Makedoniji. Crnogorski ambasador je odmah proglašen kao nepoželjna osoba na teritoriji te zemlje, makedonski tek u petak. Očekujete li još neku reakciju? Svi govore da će se odnosi Crne Gore i Srbije dodatno zakomplikovati. Kakve odnose između Srbije i Makedonije očekujete u budućnosti?

Ќuka: Na početku će sigurno doći do pogoršanja odnosa, ali mislim da će se u budućnosti desiti nešto slično kao i sa ostalim državama. Vlada u Beogradu je donijela odluku da vrati sve ambasadore u zemlje iz kojih ih je povukla. Ne mogu da procijenim da li će to biti za dva, tri ili šest mjeseci, ali će se sigurno odnosi poboljšati jednog dana.
XS
SM
MD
LG