Dostupni linkovi

O zajedničkom priznaju Kosova od strane Crne Gore i Makedonije, razgovaramo sa kolegom Zoranom Ќukom, urednikom Makedonskog servisa na Radiju Slobodna Evropa.

RSE: Odluke Vlade Makedonije i Crne Gore da priznaju nezavisnost Kosova, bez dileme su najznačajniji događaj za region u protekloj sedmici. Dvije Vlade nisu ni krile da su odluke bile usklađene i dogovorene. Kakva je vaša procjena - zašto se to baš ovako dogodilo, zašto su te odluke bile tempirane i gotovo zajedničke?

Ќuka: Vjerovatno da bi se amortizirala reakcija Beograda. Na sličan način su postupile i neke druge zemlje iz regiona, kao Hrvatska, Mađarska i Bugarska.

RSE: Kada je riječ o Crnoj Gori, čini se po mnogim reakcijama, da je priznavanje nezavisnosti Kosova bio iznuđen čin. Da li je ista situacija i sa Makedonijom?

...ne mislim da je toliko iznuđen čin jer bi vremenom do toga sigurno došlo. Tokom vremena se albanska zajednica u Makedoniji povećala i oni su dugo vremena vršili pritisak na Vladu. Njihove stranke, koje su dio vladajuće koalicije, su vršile pritisak da Makedonija prizna Kosovo. S druge strane, kako je prolazilo vrijeme, i većinsko stanovništvo je shvatilo tu realnost. Bilo je samo pitanje vremena kada će se to dogoditi...

Ќuka: Ima takvih teorija, ali ne mislim da je toliko iznuđen čin jer bi vremenom do toga sigurno došlo. Tokom vremena se albanska zajednica u Makedoniji povećala i oni su dugo vremena vršili pritisak na Vladu. Njihove stranke, koje su dio vladajuće koalicije, su vršile pritisak da Makedonija prizna Kosovo. S druge strane, kako je prolazilo vrijeme, i većinsko stanovništvo je shvatilo tu realnost. Bilo je samo pitanje vremena kada će se to dogoditi.

RSE: Da li to znači da odluka Vlade Makedonije ima uporište u javnom mnijenju?

Ќuka: Mislim da ima. Ako govorimo o procentima, u Makedoniji oko 25 posto čini albanska populacija. Vremenom su svi shvatili da je Kosovo realnost. Pošto Makedonija ima veoma razvijene trgovinske odnose sa Kosovom i dosta naših firmi tamo posluje, kao što i dosta kosovskih firmi posluje u Makedoniji, većina makedonskog stanovništva prihvatila je tu realnost priznanja kosovske nezavisnosti.

RSE: Da li mislite da su odluke crnogorske i makedonske Vlade bile koordinirane sa Evropskom unijom, iako je Evropska unija saopštila da nije trgovala Kosovom, ali je, makar što se Crne Gore tiče, bilo uočljivo da je ohrabruju?

Ќuka: O direktnom pritisku ne možemo govoriti, ali je definitivno svima jasno da je većina evropskih zemalja, pa i SAD, ohrabrivalo tu odluku i javno su pozivali na priznaje Kosova.

RSE: Zašto baš Makedonija i Crna Gora u posljednjem periodu više nego druge?

Ќuka: Zbog toga što Crna Gora ima problem u sopstvenoj državi sa dijelom stanovništva koje je srpskog porijekla. U Makedoniji je, čini mi se, do ovog došlo u pravi čas za makedonsku Vladu, pošto je ove nedjelje dostavljen prijedlog paketa putem posrednika UN-a o imenu. Danas u Skopju, umjesto da se prča o tom prijedlogu, svi pričaju o priznavanju Kosova. Zahvaljujući tome će se malo sleći prašina oko rješavanja spora sa Grčkom oko imena.

RSE: U Crnoj Gori su najavljeni protesti dijela stranaka srpske orjentacije zbog priznanja nezavisnosti Kosova. Ima li sličnih nagovještaja i u Makedoniji?

Ќuka: Nagovještaja nema, ali ne može se isključiti da će se neki protesti ipak desiti zbog toga što postoji srpska manjina u Makedoniji, koja nije velika, ali je koncentrisana u okolini Kumanova i u nekim skopskim selima. Do nekih protesta možda može doći, ali ne očekujem da će to biti značajno i veliko zbog brojnosti srpske manjine u Makedoniji.

RSE: Srbija je poduzela različite mjere prema Crnoj Gori i Makedoniji. Crnogorski ambasador je odmah proglašen kao nepoželjna osoba na teritoriji te zemlje, makedonski tek u petak. Očekujete li još neku reakciju? Svi govore da će se odnosi Crne Gore i Srbije dodatno zakomplikovati. Kakve odnose između Srbije i Makedonije očekujete u budućnosti?

Ќuka: Na početku će sigurno doći do pogoršanja odnosa, ali mislim da će se u budućnosti desiti nešto slično kao i sa ostalim državama. Vlada u Beogradu je donijela odluku da vrati sve ambasadore u zemlje iz kojih ih je povukla. Ne mogu da procijenim da li će to biti za dva, tri ili šest mjeseci, ali će se sigurno odnosi poboljšati jednog dana.
  • 16x9 Image

    Biljana Jovićević

    U novinarstvu je od 1998. godine. Radila tri godine na Radiju Crne Gore. Od septembra 2001. je izvještač iz Podgorice za RSE, a od jula 2009. je stalni član redakcije u Pragu.

XS
SM
MD
LG