Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kosovski Srbi očekuju pobedu Srbije


Milan Ivanović

Predstavnici kosovskih Srba očekuju da Međunarodni sud pravde odluči da je proglašenje nezavisnosti Kosova čin secesije i samim tim kršenje medjunarodnog prava. Veruje se da su pravni argumenti na strani Srbije.

U slučaju jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova srušen je osnovni pricip na kome počiva medjunarodno pravo i medjunarodni poredak i to bi Medjunarodni sud pravde trebalo da potvrdi, izjavio je predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova Milan Ivanović.

“S obzirom da se ovde radi o secesiji, o separatizmu o rušenju teritorijalnog integriteta i suvereniteta jedne države članice UN, mislim da će biti odluka da ovo proglašenje nezavisnosti Kosova nije u skladu sa medjunarodnim pravom, sto će ove zemlje koje su priznale nezavisno Kosovo staviti u jedan nezavidan položaj, da svoje odluke treba da usklade sa odlukom Suda ako im je uopšte stalo do najjačih medjunarodnih institucija i medjunarodnog prava”, smatra Ivanović.

Povodom odluke Generalne skupštine Ujedinjenih nacija da većinom glasova podrži rezoluciju Srbije, predstavnici smatraju da je veoma važno da se oceni pravno utemeljenje nezavisnosti. Predsednik Srpskog nacionalnog veća Kosova Dragan Velić veruje u pozitivan ishod jer su ‘činjenice na srpskoj strani’.

“Znajući da država Srbija ima zato validne dokumente i razloge kao i sve činjenice koje će sigurno tim koji se priprema izneti, tako da očekujemo da će ta odluka biti na strani Srbije. A ono što je vrlo važno je da se sa političkog terena cela priča oko Kosova i nelegitimnog proglašenja nezavisnosti prebaci na pravni teren gde Srbija ima mnogo vise argumenata i iz tih razloga očekujemo pozivitan ishod”, smatra Velić.

Reagujući na najnovija priznanja Kosova a koja su usledila posle odluke Generalne Skupštine UN da podrži inicijativu Srbije da se od Medjunarodnog suda pravde zatraži mišljenje povodom proglašenja nezavisnosti, kosovski Srbi kažu da takvi potezi nemaju logično utemeljenje i da je najpre trebalo sačekati da Medjunarodni sud pravde da ocenu.

Ivanović očekuje da bi na osnovu dosadašnjih iskustava Sud trebalo da bude objektivan.

“S obzirom da je Medjunarodni sud pravde u sličnim situacijama uspevao da odoli pritisku velikih sila, pokazao je autoritet nepristrasnosti, objektivnost u sličnim slučajevima, eto i odluka oko Izraela i Palestine, spor oko legalnosti izgradnje zida na Palestinskoj teritoriji, praktično doneta je jedna pravedna odluka, znači ne u korist jačeg već u korist slabijeg i u korist medjunarodnog prava i pravde.”

Srbi sa Kosova ističcu kako sada treba sačekati i videti da li će Sud razmatrati srpski zahtev po ubrzanom postupku ili kroz redovnu proceduru. Velić veruje da će sam početak procedure usporiti proces priznanja, što će za Srbiju značiti pripremu diplomatske borbe.

“U tom narednom periodu očekujemo i pored diplomatskog uticaja i pritiska Srbije, za ostvarivanje svojih prava, očekujemo i dodatno jačanje srpske zajednice i institucionalnu zaštitu Srba na Kosovu a samim tim i dolaženje do nečeg ili rešavanje pitanja Kosova kao obostrano prihvatljivog rešenja jer samo ono može biti održivo”, rekao je Velić.

XS
SM
MD
LG