Dostupni linkovi

Podrška evropskoj perspektivi Kosova


Hašim Tači i Oli Ren u Prištini, 9. oktobar 2008.
Hašim Tači i Oli Ren u Prištini, 9. oktobar 2008.

Komesar za proširenje Evropske unije Oli Ren i premijer Kosova Hašim Tači danas su u Prištini potpisali Finansijski sporazum, kojim se obezbedjuje 122.7 miliona evra za razvoj Kosova. Oli Ren je rekao da se ‘Evropska unija zalaže za ekonomski napredak Kosova i njegovu evropsku budućnost’.

Finansijskim sporazumom Evropske komisije i Vlade Kosova osigurana su sredstva namenjena poboljšanju života ljudi. Prema rečima komesara za proširenje Olija Rena, radi se o fondu koji se Kosovu dodeljuje u okviru godišnjeg programa Evropske komisije za 2008. godinu.


“Sa više od 120 miliona evra, Evropska unija ima za cilj da pomogne Kosovu da razvije multietničko društvo zasnovano na redu i zakonu, jačanju insititucija i da se unapredi ekonomski i socijalni razvoj koji je neophodan Kosovu”, izjavio je Ren, dodavši kako njegov boravak u Prištini pokazuje koliko Evropska unija vodi računa o evropskoj budućnosti Kosova.


Ren i kosovski premijer Hašim Tači potpisali su sporazum kojim se osiguravaju IPA predspristupni fondovi, koji su namenjeni zemljama koje pretenduju da postanu kandidati za članstvo u Uniji.


Komesar za proširenje je naglasio da EU očekuje da 122.7 miliona evra bude iskorišćeno za kako je rekao ‘zdravo ekonomsko rukovodjenje, kontinuitet fiskalne discipline i efikasnu koordinaciju dodeljenih finansijskih sredstava’.


“Sa 20 projekata EU želi da doprinese jačanju vladavine prava, očuvanju kulturnog nasledja i podršku medijima i gradjanskom društvu”, kazao je Ren.


Premijer Kosova Hašim Tači je obećao da će za svaki utrošeni cent donatora postojati računi.


“Vlada Republike Kosova kao ozbiljan i odgovoran partner preuzima obavezu da ponudjenu asistenciju upotrebi na efikasan način i transparentno. Mi ćemo nastaviti da budemo beskompromisni u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala”
, poručio je Tači.


Godišnji program Predpristupnog Instrumenta Evropske komisije za 2008. godinu namenjen Kosovu je deo iznosa od 508 miliona evra, koji je Evropska komisija obećala na donatorskoj konferenciji za Kosovo, održanoj u julu ove godine.
XS
SM
MD
LG