Dostupni linkovi

Tihić: Ako ode OHR može doći do sukoba


Sulejman Tihić
Sulejman Tihić

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić izjavio je kako bi moglo doći do ugrožavanja postignutog napretka, podjela i sukoba u BiH, ukoliko bi Ured visokog predstavnika (OHR) u BiH bio zatvoren prije vremena.

"Visoki predstavnik je ovdje da provodi Dejton i on ne može otići a da Sporazum nije u cijelosti proveden. Upozoravamo i OHR i međunarodnu zajednicu na moguće posljedice odlaska prije implementacije Dejtonskog sporazuma. Može doći do ugrožavanja postignutog napretka, do podjela i, ne daj Bože, sukoba. Kada bi OHR sada otišao, to bi bila neminovnost. Ovo su naše procjene kao stranke koja ima najveći broj glasača u BiH", izjavio je Tihić za sarajevski "Dnevni avaz".

Na pitanje da li će se usijana politička atmosfera u BiH nakon izbora smiriti, Tihić je rekao da nije optimista jer je "Dodik (Milorad, premijer Republike Srpske) otišao predaleko da bi se mogao vratiti".

SDA je na proteklim lokalnim izborima u Federaciji osvojila najviše glasova birača, a predsjednik te partije je najavio skoru rekonstrukciju vlada na svim nivoima.

"Znam da postoji potreba za rekonstrukcijom i na nivou Federacije BiH i u nekim kantonima. Mi ćemo sada definitivno pokrenuti taj proces, kao i druga otvorena pitanja koja imamo s koalicionim partnerima"
, izjavio je Tihić.
XS
SM
MD
LG