Dostupni linkovi

Odluka za žaljenje, ali bez uticaja na nezavisnost


Hašim Tači (levo) i Fatmir Sejdiu (desno)
Hašim Tači (levo) i Fatmir Sejdiu (desno)

Čelnici institucija Kosova su izrazili žaljenje povodom odluke Generalne skupštine UN da većinom glasova podrži rezoluciju Srbije kojom se od Međunarodnog suda pravde traži savetodavno mišljenje o zakonitosti proglašenja nezavisnosti Kosova. Lideri su kazali da čekanje da proces u Sudu počne ne sprečava nijednu zemlju da prizna nezavisnost Kosova.

Nezavisnost Kosova je nepovratan proces i priznanja će se nastaviti, izjavili su čelnici kosovskih institucija posle odluke u Generalnoj Skupštini UN. Odmah posle usvajanja rezolucije Srbije, predsednik i premijer Kosova Fatmir Sejdiu i Hašim Tači održali su zajedničku konferenciju za novinare na kojoj su pročitali zajedničko saopštenje.

Lideri su izrazili žaljenje što je Generalna Skupština podržala srpsku inicijativu, ali su i pružili uveravanja da je nezavisnost završeno pitanje. Predsednik Sejdiu je izjavio da je dobio potvrdu raznih zemljama da zahtev koji je upućen Medjunarodnom sudu pravde neće ometati proces priznanja.

“Verujemo da će vremenom biti novih priznanja i da zahtev upućen Sudu u Hagu neće smetati zemljama da pozdrave napredak na Kosovu i odluče da ga priznaju”, rekao je Sejdiu dodavši da ima i konkretnih najava.

Za premijera Tačija odluka Generalne Skupštine da podrži srpsku rezoluciju nije pobeda Beograda, jer, kako smatra Srbija neće proći bez posledica. Ovakvom inicijativom, kaže Tači, Srbija dokazuje da vodi politiku prošlosti i preduzima korake koji nisu u skladu sa evropskim integracijama.

Kosovski premijer je izrazio uverenje da će se nastaviti priznanja bez obzira na stav Suda.

“Priznanja nezavisnosti će biti nastavljena, čak će i Beograd biti iznenađen i nervozan. Beograd je stavio na sebe teret koji ga neće odvesti u strukture Evropske unije i NATO-a. Koliko je ovo loše za Kosovo toliko će biti i bumerang za Beograd”, rekao je Tači.

U zajedničkom saopštenju institucija navodi se da će Priština aktivno učestovati u predstavljanju slučaja pred Sudom, te očekuje da rasprave budu nepristrasne, a da će na kraju nezavisnost Kosova biti podržana.

“Bez obzira na odluku Suda u vezi sa postavljenim pitanjem, mi ćemo nastaviti put razvoja nezavisnosti Kosova, zajedno sa našim medjunarodnim partnerima”, kaže se u saopštenju.

Inače, na Kosovu je više puta isticano da odluka Medjunarodnog suda pravde ne može imati pravni uticaj na nezavisnost Kosova, već samo može usporiti proces priznanja. Nedavno je ministar inostranih poslova Skender Hiseni kazao da je proglašenje nezavisnosti politička odluka, a ne pravno pitanje.

XS
SM
MD
LG