Dostupni linkovi

Nezavisnost Kosova je nepovratna


Hashim Thaqi
Hashim Thaqi

Generalna skupština UN usvojila je u sredu većinom glasova rezoluciju kojom se od Međunarodnog suda pravde traži savetodavno mišljenje o zakonitosti proglašenja nezavisnosti Kosova. Premijer Kosova Hashim Thaqi ocenio je da srpska inicijativa ne menja ništa kada je u pitanju nezavisnost Kosova.

Inicijativa Srbije da Generalna skupština UN-a preporuči međunarodnom sudu pravde da oceni legitimnost proglašavanja i priznavanja nezavisnosti Kosova nikako ne može da utiče na proces nezavisnost Kosova, rekao je premijer Hashim Thaqi, ističući da se radi o pitanju koje je završeno i koje niko ne može da vrati nazad.

Kosovski premijer je ocenio da imajući u vidu politiku Beograda prema Kosovu niko u Prištini ne može očekivati pozitivne incijative iz Srbije.

Prema njegovim rečima zvanični Beograd ovom incijativom želi da prikrije zločin i genocid koji je izvršen na Kosovu, pošto je, prema kako je rekao proces nezavisnosti Kosova nepovratan.

“Nezavisnost je završeno pitanje i na može nas od toga odvratiti nikakva incijativa incijativa Beograda, već samo neka natprirodna sila“, rekao je premijer Thaqi ističući da se u ovom trenutku iz Beograda ne mogu očekivati dobre ideje, kada je Kosovo u pitanju.

„Mi nastavljamo da sa najvećom ozbiljnošću radimo poštujući filozofiju regionalne saradnje, evroatlanskih integracija za prevazilaženje kriza i pitanja koja mogu biti za raspravu. Ovaj je predlog Beograda u skladu sa politikom prošlosti, koja je donela nasilje i genocid na Kosovu, kako bi se pogazila politička volja građana Kosova“, rekao je premijer, ističući da je Kosovo donelo legitimnu odluku da bude država i da se nastavlja sa priznanjem Kosova od strane demokratskih država.

On je ocenio da je i jučerašnje priznanje Kosova od strane Portugala najbolji dokaz da Srbija ne može da zaustavi proces priznanja nezavisnosti Kosova.

Istovremeno portparol Ministarstva spoljnih poslova Kosova Albana Beqiri ističe da usvajanje rezolucije na generalnoj skupštini UN-a može imati samo bočne negativne posledice kod onih zemalja koje su još uvek u dilemi da li da priznaju nezavisnost Kosova.


„Srpska rezolucija može imati bočne negativne posledice kod zemalja koje su i tako bile u dilemi da li da priznaju nezavisnost Kosova. Međutim primer Portugala, koji je juče priznao nezavisnost Kosova govori da se proces priznanja, nezavisno od srpske incijative neće zaustaviti“, kaže Beqiri.


Predsednik Srpskog nacionalnog veća centralnog Kosova Dragan Veljić kaže da usvajanje predloga Srbije znači podršku nastojanju kosovskih Srba da ostanu na Kosovu i da na neki način dobiju institucionalnu zaštitu, koja im, prema njemu nedostaje.


„Ono što očekujemo je da bi u međuvremenu mnoge stvari u smislu poboljšanja odnosa i mnogih tehničkih i drugih pitanja koja se mogu rešavati u smislu poboljšanja opšteg stanja na Kosovu, pre svega za Srbe.“


Nezavisnost Kosova je do sada priznalo 48 zemalja.

XS
SM
MD
LG