Dostupni linkovi

Napad morskog psa kod Visa


Split
Split

Četrdesetogodišnji Damjan Pesek iz Ljubljane preživio je napad morskog psa u uvali Smokova, na ulazu u višku valu. Helikopterom je prebačen u Split gdje mu je operirana potkoljenica za koju ga je ugrizao morski pas. Operacija je bila uspješna i spašena mu je noga.

Još nije utvrđeno koja morska neman je napala Peseka. Stručnjak sa splitskog studija mora dr. Ivo Jardas nabrojio nam je moguće napadače:

„U svakom slučaju, najopasnija je od onih koje ulaze u Jadran i koje tu vjerojatno povremeno i žive ili se čak i razmnožavaju, je ona bijela psina - Carharodon caraharias, ili kako ga mi zovemo - pas ljudožder. Od drugih vrsta mogao bi biti, i to potencijalno opasan, modrulj - Prionace glauca. To je vrsta koja je u Jadranskom moru najčešća i on se upravo zadržavao u ovom području otvorenog mora. On je dosta čest upravo u području južnog Jadrana, pa i u području Visa gdje se ovaj slučaj dogodio.“

Po prvim jučerašnjim vijestima s Visa, morski pas je najprije imao tri metra, pa zatim pet, i viški lučki kapetan Željko Kuštera kaže da stručnjaci tek trebaju ustvrditi kojoj vrsti pripada napadač:

„Jer, pazite, to je najprije krenulo sa tri, završilo je na pet, tako da to ne ispadne na kraju psina od 15 metri.“

Pomorska policija i viška Lučka kapetanija jučer su brzo reagirali i obavijestili su sve brodove u viškom akvatoriju o pojavi morskog psa, kaže nam Željko Kuštera:

„Daljne informacije nikakve nisu došle da je on opet viđen ili bilo što drugo.“

Na Visu među rijetkim turistima nema panike, kaže nam Tonko, recepcioner hotela „Modra špilja“ u Komiži:

„’Ajmo reći, nije uobičajeno da se dogodi, ali se dogodilo jedan put u sto godina, i eto.“


S Tonkom smo razgovarali oko podne, a on je tada bio optimističan i što se kupanja, unatoč ajkuli, tiče:

„A vrime je lijepo. Baš jutros je bilo malo oblačno, izgledalo je da će kiša, međutim sad je baš lijepo, tako da vjerujem da će popodne i bit kupača.“

Dr. Ivo Jardas tvrdi da morski psi predstavljaju minimalnu opasnost za kupače, da su gliseri puno opasniji:

„Pa vidite koliko imate svake turističke sezone nesretnih slučajeva koji se dogode zbog glisiranja u nedozvoljenom području.“

Bila opasnost za kupače minimalna ili ne, Damjan Pesek je ipak napadnut. Vjeruje se da je tome uzrok riba - gof kojeg je unesrećni ulovio i čija krv je, moguće, privukla morskog psa:

„Krv njih privlači. Oni imaju jako razvijeni osjet mirisa. Recimo razređenje krvi čak možete naći u litertauri da jedan nasaprama milion, to bi bilo vjerojatno kap ili nekoliko kapi krvi na kubik vode, na tisuću litara je dovoljno da ih privuče“, kaže Ivo Jardas.

Damjan Pesek je napadnut svega 10 metara od obale, ali to ne iznenađuje:

„Zapravo sve ove najopasnije vrste morskih pasa su vam priobalne i plitkovodne. I pas ljudožder može se naći u vrlo plitkom moru.“

Ivo Jardas ponavlja da ne bi terbalo strahovati od morskih pasa u Jadranu jer da je posljednji napad prije jučerašnjeg zabilježen davne 1974. godine:

“Zadnji slučaj je bio početkom sedamdesetih godina kad je kod Lokve Rogoznice napadnut jedan njemački turista.“

Na Jadranu se, inače, svakodnevno ljudi susreću s morskim psima - i to na ribarnicama:

„’Ajmo, friški, lipi inćuni po deset, po deset, živi inćuni...“

I morski psi, kao morski pas glavonja koji je najčešći na Jadranu, rado su viđeni gosti na trpezama:
„Je, je, vrlo je ukusan. Inače, pazite, meso morskih pasa je cijenjeno i na našim ribarnicama, ne samo morski psi nego i druge vrste, kako ih to pučki nazivamo - landovima. Ali vi znate da se na Istoku, istočna Azija, cijeni vrlo meso morskih pasa. Pa čak i nekim dijelovima, peraja itd., pripisuju se neka nadnaravna svojstva“, rekao nam je dr. Ivo Jardas.
XS
SM
MD
LG