Dostupni linkovi

Gejts: SAD podržavaju integritet Kosova


Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu i američki ministar odbrane Robert Gejts u Prištini, 7. oktobar 2008.
Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu i američki ministar odbrane Robert Gejts u Prištini, 7. oktobar 2008.

Američki ministar odbrane Robert Gejts je izjavio u Prištini da Sjedinjene Američke Države u potpunosti podržavaju suverenitet Kosova. Gejts je pružio uveravanja da će snage Sjedinjenih Američkih Država ostati na Kosovu najmanje do kraja 2009. godine te da će Kfor zadržati broj vojnika.

Američki vojnici ostaće na Kosovu najmanje do kraja 2009. godine kako bi podržali mirovnu operaciju NATO-a, rekao je u Prištini američki sekretar za odbranu Robert Gejts.

Šef Pentagona je kazao da će se na Kosovu zadržati sadašnji broj vojnika Kfora, što je oko 16 hiljada, sve dok se ne izvrši raspoređivanje međunarodnih civilnih snaga.

“Želim da potvrdim obećanje predsednika Buša stanovnicima ovog regiona i našim partnerima u NATO-u. Zajedno smo ušli i zajedno ćemo otići. Mi ćemo zajedno sačekati dan kada ovde mir postane održiv”, kazao je šef Pentagona.

Gejts je naglasio da je na Kosovo došao kako bi obišao američke vojnike kojima se zahvalio na angažovanju ocenivši da su i oni doprineli da Kfor postane institucija od poverenja.

“Naši vojnici su pomogli da se ovaj nestabilan region transformiše u mirno područje u kome će svi imati mogućnost da slobodno žive”, kazao je Gejts.

On je takođe podržao formiranje Bezbednosnih snaga Kosova, dodajući da će ih obučavati NATO i Kfor.

Gejts je na prištinskom aerodromu razgovarao sa predsednikom Kosova Fatmirom Sejdijuom, premijerom Hašimom Tačijem i ministrom odbrane Fehmi Mujotom. Gejts se osvrnuo i na poslednje izjave o podeli Kosova ističući da SAD u potpunosti podržavaju status.

“Ne verujem da je podela rešenje za Kosovo ni danas a ni ubuduće. SAD podržavaju teritorijalni integritet Kosova”, rekao je Gejts.

Čelnici institucija su se najpre zahvalili Gejtsu na podršci koju Vašington pruža Kosovu. Govoreći o statusu oni su odbacili mogućnost podele i istakli da je to pitanje rešeno. Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu je izjavio da se ovih dana očekuju nova priznanja.

“Ovih dana će se zaokružiti ciklus priznanja nezavisnosti od zemalja regiona, Makedonije i Crne Gore”, rekao je Sejdiu dodavši da u tom pravcu postoje pozitivni signali.

Pruživši uveravanja da je Kosovo angažovano za mir i stabilnost regiona, premijer Tači se založio za dijalog i u tom pogledu istakao da se sa Srbijom može razgovarati samo o pitanjima od zajedničkog interesa.

“Mi se zalažemo da na Kosovu i u celom regionu bude mira, stabilnosti, da se uspostavi saradnja i radi na integraciji u strukture Evropske unije i NATO”, rekao je Tači.

Gejts je prvi visoki američki zvaničnik koji boravi na Kosovu od proglašenja nezavisnosti 17. februara ove godine. Robert Gejts je posle razgovora sa liderima, obišao američki vojni kamp Bondstil, odakle je otputovao za Ohrid gde će učestvovati na ministarskoj konferenciji Saradnje ministarstava odbrane jugoistočne Evrope.

XS
SM
MD
LG