Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nezavisnost je zatvoreno pitanje


Peter Faith

Šef Međunarodne civilne kancelarije na Kosovu Piter Fejt izjavio je da je nezavisnost Kosova nepovratan proces i da je inicijativa Srbije o Kosovu nepotrebna. Fejt je na konferenciji u Prištini, upozorio Srbiju da neće moći ka evropskim integracijama ukoliko ometa uspostavljanje Eulexa.

Nezavisnost Kosova je zatvoreno pitanje a inicijativa Srbije o Kosovu ne pomaže aktuelnim procesima, izjavio je šef Međunarodne civilne kancelarije na Kosovu, Piter Fejt.


Fejt je rekao da je status Kosova rešen na osnovu plana Martija Ahtisarija i taj se proces ne može vratiti unazad. Fejt je kazao da Srbija ima legitimno pravo da zatraži mišljenje Međunarodnog suda pravde o pravnoj zasnovanosti proglašenja nezavisnosti Kosova, ali da ta inicijativa ne može pomoći kako je rekao ‘trenutnim okolnostima’.


“Nezavisnost Kosova je nepovratan proces, o kome više nema pregovora i to pitanje je zatvoreno. To moramo imati u vidu u našem budućem delovanju”, rekao je Fejt.


Fejt je najavio da će ove nedelje na Kosovu boraviti komesar za proširenje Oli Ren, kako bi pružio podršku misiji Evropske unije. Fejt, koji je i predstavnik Evropske unije na Kosovu, pozvao je Srbiju da ne ometa raspoređivanje Eulexa.


“Našim srpskim prijateljima mora biti jasno da nije moguće da se Srbija približi institucijama EU sve dok stvara probleme i ometa proces uspostavljanja Eulexa”, rekao je Fejt, dodavši da je Evropska unija spremna da preuzme veću ulogu na Kosovu preko pravosudno-policijske misije Eulex.


Međunarodni civilni predstavnik je ovo izjavio na konferenciji o ‘Osnovama spoljne politike Kosova’ koju je organizovao ‘Klub za spoljnu politiku’. To je nevladina organizacija koju čine poznati intelektualci a njihov motiv je da organizuju debate na kojima će se razmatrati razvoj kosovske diplomatije.


Mnogi učesnici su ukazali na korake koje je neophodno da Vlada Kosova preduzme kako bi vodila uspešnu spoljnu politiku.


Kosovski publicista Veton Suroi je kritikovao vlasti što ni posle osam meseci od proglašenja nezavisnosti nisu usvojile nijedan dokument čime bi intitucionalnim putem bila potvrđena spoljna politika.


“Za izgradnju spoljne održive politike potrebna je saglasnost unutar društva oko osnovnih priotiteta države kako za kratkoročni tako i dugoročni period”
, rekao je Suroi.


Ljuljzim Peci iz instituta ‘Kipred’ istakao je važnost definisanja nacionalnih interesa, koji bi činili osnovu državne spoljne politike.


“Sada kada smo država a ne definišemo dobro svoje interese u tom slučaju nećemo imati efikasnu spoljnu politiku”, rekao je Peci.


Poznavaoci prilika na Kosovu često optužuju Vladu a posebno Ministarstvo inostranih poslova da nisu učinili dovoljno u procesu priznanja nezavisnosti, s obzirom da je od 192 zemlje članice UN, Kosovo priznalo 47 država.

XS
SM
MD
LG