Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Rezolucija Srbije bez pravnih posledica


Skender Hiseni

Ministar inostranih poslova Kosova Skender Hiseni izjavio je u Prištini da bilo kakva odluka Generalne Skupštine UN o inicijativi Srbije neće sprečiti proces priznanja Kosova. Hiseni je po povratku iz Njujorka izjavio da mišljenje Medjunarodnog suda pravde neće imati pravne posledice.

Nekoliko dana uoči početka rasprave u Generalnoj Skupštini UN o inicijativi Srbije, koja traži da se Medjunarodni sud pravde izjasni o legalnosti nezavisnosti, predstavnici kosovskih Albanaca kažu da eventualan pozitivan odgovor ne može proizvesti pravne posledice po Kosovo.

Ministar inostranih poslova Kosova Skender Hiseni je rekao da u slučaju da rezolucija Srbije prodje to neće zaustaviti proces priznanja Kosova.

“Hipotetički gledano ako inicijativa prodje ona može imati marginalne kratkoročne posledice i da one države koje se ionako dvoume po pitanju Kosova i dalje odlažu svoju odluku. Ali ne može biti uticaja na nezavisnost Kosova, na dugoročno priznanje i na konsolidovanje demokratskih institucija”, rekao je Hiseni, dodavši da je u to uveren nakon razgovora koje je tokom dvonedeljnog boravka u Njujorku imao sa različitim delegacijama.

Hiseni i predsednik Kosova Fatmir Sejdiu su se na marginama zasedanja Generalne Skupštine UN sastali sa mnogim ambasadorima zemalja članica UN-a i drugim predstavnicima, od kojih su tražili da njihove zemlje priznaju Kosovo i glasaju protiv inicijative Srbije.

Srbija zahteva da Generalna Skupština UN zatraži da Medjunarodni sud u Hagu ispita pravnu zasnovanost proglašenja nezavisnosti Kosova. Zemlje članice ovog tela će početi razmatranje tog zahteva 8. oktobra.

Kosovski ministar je objasnio da bi rezolucija mogla biti lako izglasana u UN, s obzirom da je utvrdjen sistem glasanja dizajniran tako da se gotovo nijedna inicijativa ne blokira.

“Ako na primer 120 zemalja bude uzdržano a 40 glasa, od toga 21 glas podrži a 19 bude protiv, onda ta rezolucija prolazi i pored ukupno malog broja glasova”, rekao je Hiseni.

Ministar je kazao da Kosovo veruje u pravdu i da će Medjunarodni sud pravde doneti odgovarajuću presudu, što znači da odluka bude ili u korist Kosova i nezavisnosti ili neutralna. Ipak, Hiseni je istakao da pitanje nezavisnosti nije nadležnost pravosudja.

“Proglašenje nezavisnosti i pitanje priznanja je politička odluka koju donose politički lideri i to nije pravno pitanje”, kazao je on.

Hiseni je još upozorio i da rezolucija Srbije može imati dugoročne prosledice po odnose Kosova i Srbije. Prema njegovim rečima pitanje statusa je već rešeno, te je najavio da se uskoro očekuju nova priznanja i da ima signala da će i susedne zemlje priznati nezavisnost Kosova.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG