Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Eulex nema mandat bez podrške Srba


Pojedini srpski političari sa Kosova ocenjuju da se rešenje za problem prihvatanja misije Eulexa i rada pravosuđa na severu Kosova treba tražiti kroz Rezoluciju 12 44 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Srbi smatraju da misija Eulex mora biti odobrena u UN, statusno neutralna i da osigura jednaka prava za sve.

Bez saglasnosti srpske zajednice Eulex neće moći da sprovede svoj mandat u potpunosti, zato je potrebno tražiti za Srbe prihvatljivo rešenje, izjavio je za naš Radio predsednik Srpskog nacionalnog veća Kosova Dragan Velić. Velić je istakao da su Srbi na nedavnim protestima jasno pokazali da su protiv misije Eulexa, koja zbog toga mora da se promeni svoju politiku.

“Mi sigurno ne možemo uticati da se ta misija ne implementira odnosno da ona na Kosovu ne bude, a isto tako ona neće imati ni pun mandat niti će moći da realizuje kompletno svoju nameru bez srpske zajednice. To samo po sebi govori da se treba tražiti nešto što će biti prihvatljivo i za jednu i za drugu stranu. A najvažnije mislim da misija ne treba da bude statusno odredjena i da ne implementira plan Martija Ahtisarija”, rekao je Velić.

U svim većim srpskim sredinama na Kosovu u četvrtak su održani protesti protiv uspostavljanja misije Eulexa. Sa skupova je poručeno da Srbi koji žive na Kosovu neće dozvoliti uspostavljanje ilegalna misije Eulexa, jer ona nije odobrena u UN a definisana je predlogom Martija Ahtisarija o nadgledanoj nezavisnosti.

Medju kosovskim Srbima ima i onih koji smatraju da problem nije prihvatanje ili odbacivanje Eulexa, već koliko stvarno ta misija može da pomogne Srbima.

Član Izvršnog veća SNV Nenad Radosavljević ocenjuje da Eulex greši u konceptu, dodavši da se ta misija više bavi pitanjem rasporedjivanja umesto poboljšanjem života Srba.

“Misija EU na Kosovu koja treba da se uspostavi ima više straha nego što je to realno za očekivati obzirom na sve ono što su uradile medjunarodne misije pre Eulexa Srbima na Kosovu. Ali bi mogli mnogo više da urade da poboljšaju životne uslova tim ljudima koji su tamo opstali. Bolje bi bilo da se pozabave slobodnom kretanja i bezbednošshcu tih ljudi nego time dali će na kom delu teritorije biti kao misija uspostavljeni i postavljati svoje table”, kaže Radosavljević.

Predstavnici Srba ističu da trajno i održivo rešenje i za druge probleme, kao što je rad sudstva posebno na severu, treba tražiti u okviru Rezolucije 12 44. Osvrćuci se na nedavni početak rada suda u Mitrovici, Velić kaže da će učešće Srba u toj instituciji zavisiti poštovanja srpskog zahteva, koji podrazumeva rad na osnovu zakona UNMIK-a.

“Tražiti rešenje koje je u skladu sa Rezolucijom i interesima srpske zajednice i kada je u pitanju zakonski okvir, i načina rada jedne i druge zajedncie, i srpske i albanske zajednice. Ako se u tom procesu traži rešenje koje će biti prihvatljivo i za jednu i za druug stranu onda se može računati na koncept koji će biti uspešan”, istakao je Velić.

Radosavljević ističe da je najvažnije uspostaviti vladavinu prava bez obzira na političke ciljeve.

“Za običnog gradjanina veoma je važno uspostavljanje reda i zakona ali to podrazumeva i njihovu bezbednost i slobodu kretanja koji treba da počnu da funkcionišu, u kom obliku, kako to za običnog gradjanimna nije važno. U ovom trenutku vrlo vešto političke strukture pokušvajau to da upotrebe za svoje ciljeve i od toga prave velike priče, veliku dramu, mislim da je tu više politike od života običnog čoveka”, rekao je Radosavljević.

Srbi traže, a što je UNMIK potvrdio, da Sud u severnom delu Mitrovice primenjuje zakone i uredbe UNMIK-a, a ne nezavisnog Kosova. Takodje, Srbi kažu da će saradjivati samo sa UNMIK-om, pošto misiju Eulexa smatraju ilegalnom.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG