Dostupni linkovi

EP traži raspoređivanje Eulex-a na celom Kosovu


Kosovska Mitrovica
Kosovska Mitrovica

Članovi delegacije Odbora Evropskog parlamenta (EP) za bezbednost i spoljnu politiku pozvali su u subotu u Prištini na rasporedjivanje misije Eulexa na celoj teritoriji Kosova, uključujući i severni deo. Predstavnici EP su ocenili da je rešenje problema izmedju Srbije i Kosova uslov za njihov ulazak u Evropsku uniju.

Pravosudno-policijska misija Evropske unije je veoma važna za budućnost Kosova i zato mora biti rasporedjena širom Kosova, izjavili su predstavnici delegacije Evropskog parlamenta. Oni su odbacili neke ranije predloge da umesto Eulexa, zbog protivljenja Srba, u srpskim sredinama ostane UNMIK.

“Ovakva podela odgovornosti na osnovu etničkih linija je neprihvatljiva”, ocenili su članovi delegacije Odbora Evropskog parlamenta (EP) za bezbednost i spoljnu politiku na kraju svoje četvorodnevne posete Kosovu. Predsednik Odbora Nemac Karl von Vogau izjavio je da samo funkcionisanje Eulexa može garantovati vladavinu zakona.

“Eulex je važan za budućnost Kosova i zato je potrebno da se rasporedi na celoj teritoriji. To je potrebno svim zajednicama, jer ako hoćemo da zavlada zakon onda je Eulex važan instrument u tom pravcu”, rekao je Vogau.

Predstavnici EP su došli na Kosovo kako bi se izbliza upoznali sa situacijom, nakon čega treba da sastave izveštaj o Kosovu. Među mnogim njihovim procenama stanja je i konstatacija da su Ujedinjene nacije završile svoju misiju na Kosovu.

Evropski parlamentarac Jost Lagendijk, koji je zadužen da sastavi izveštaj, rekao je da UNMIK treba da preda odgovornost Eulexu, koji će pružiti pomoć kosovskoj Vladi.

“UNMIK je ispunio svoju misiju. Došlo je vreme da se ta misija smanji i da prepusti mesto Evropskoj uniji i institucijama Kosova”, rekao je Lagendijk.

Reagujući na protivljenje zvaničnog Beograda i kosovskih Srba misiji Eulexa, Lagendijk kaže da je rešenjem statusa otvoren put pravosudno-policijskoj misiji. Prema njegovoj oceni pitanje statusa je rešeno i sada se očekuje rasprava pred Medjunarodnim sudom pravde.

“Evropska unija i Eulex neće čekati misljenje Medjunarodnog suda pravde, već će se rasporediti za dobrobiti svih gradjana”, rekao je on.

Predstavnici delegacije Odbora Evropskog parlamenta izjavili su da je budućnost Balkana u Evropskoj uniji, ali da se najpre moraju rešiti problemi. Tako je rečeno da je uslov za ulazak Kosova i Srbije u Evropsku uniju rešenje problema izmedju Prištine i Beograda. Lagendijk je objasnio.

“Ne znam ko će prvi ući, ali bih pozvao obe zemlje da reše svoje bilateralne probleme, jer bi u suprotnom EU uvezla jedan problem." Stoga, kaže Lagendijk, prvo se mora rešiti problem izmedju Srbije i Kosova posle čega se može razmišljati o integraciji.

Odbor Evropskog parlamenta za bezbednost i spoljnu politiku sastaviće izveštaj o Kosovu koji će početkom 2009. godine predstaviti Evropskom parlamentu. U delegaciji EP bili su i predstavnici zemalja EU koje još nisu priznale nezavisnost Kosova. Od 192 zemlje članice UN, Kosovo je priznalo 47 država. Kada je Evropska unija u piotanju, od 27 zemalja članica, Kosovo je priznala 21.

XS
SM
MD
LG