Dostupni linkovi

Mitrovica: počele raditi međunarodne sudije


Sukobi Srba i međunarodnih snaga 17. marta u Mitrovici.
Sukobi Srba i međunarodnih snaga 17. marta u Mitrovici.

UNMIK je danas ponovo otvorio sud u Kosovskoj Mitrovici. Misija UN na Kosovu saopštila je da će sud biti popunjen međunarodnim službenicima UNMIK-a, uključujući i dvojicu sudija, dvojicu tužilaca, pravne zvaničnike i administrativne pomoćnike.

Okružni i Opštinski sud u severnom delu Kosovske Mitrovice danas su ponovo počeli da rade, nakon što su više od sedam i po meseci bili zatvoreni, posle proglašenja nezavisnosti Kosova. Portparol UNMIK-a Đorđi Kakuk izjavio je da će međunarodne sudije i tužioci koji su danas stigli u sudu severnoj Mitrovici raditi po UNMIK-ovom zakonu:

"Radiće u okviru rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN. Danas neće primati slučajeve i koliko sam ja obavešten počeće sa radom u ponedeljak jer moraju da pripreme kancelarije, da provere dosijee što će biti dosta posla za danas i za ponedeljak. Pa ćemo da vidimo šta će se dalje dešavati.“

On je dodao da je danas otpočeta prva faza ponovnog rada suda, u kojoj će raditi samo međunarodne sudije i tužioci.

“U drugoj fazi razgovaraćemo kako će lokalni radnici pravosuđa početi da rade“, rekao je Kakuk.

Kako nam je rekao portparol UNMIK-a Aleksandar Ivanko, danas su u sudu u severnoj Mitrovici počeli da rade dvojica međunarodnih sudija i dvojica međunarodnih tužilaca. Ivanko je kazao da će sud u severnoj Kosovskoj Mitrovici raditi isključivo po UNMIK-ovim zakonima:

“Zakoni koji će biti korišćeni su UNMIK-ov krivični i proceduralni zakon. U sudu će početi sa radom samo međunarodno osoblje i oni će se baviti samo najhitnijim krivičnim slučajevima. Nakon prve faze koja počinje danas pokušaćemo da postignemo dogovor da u sudu počnu da rade sudije Srbi i Albanci.”

Za sada, dogovor o tome još uvek nije postignut, dodao je Ivanko.

Zgradu suda od jutros obezbeđuju snage UNMIK policije i Kosovske policijske službe. Sudija Nikola Kabašić izjavio je da sa predstavnicima UNMIK-a do danas nije bilo konkretnog dogovora o daljem funkcionisanju pravosuđa u Kosovskoj Mitrovici:

"Predlog je bio da će se raditi po zakonima UN. Mi tražimo punu definiciju šta zapravo znače UNMiK-ovi zakoni, na šta se oni odnose, koji su to zakoni. Jednostavno hoćemo da znamo šta će biti naš ‘alat’ kojim ćemo eventualno sutra raditi, naravno ukoliko se postigne neki dogovor. Za sada jedino što je sigurno jeste ta prva faza.”

Kabašić je dodao da je misija EU (EULEX) neprihvatljiva za kosovske Srbe i da će otvaranje suda u Kosovskoj Mitrovici imati pozitivne političke implikacije kada je u pitanju dogovor sa sa predstavnicima UN-a. Sud u severnom delu grada zatvoren je nakon što su jedinice međunarodnih snaga, po nalogu tadašnjeg zamenika šefa UNMIK-a Larija Rosina, 17. marta upale u zgradu, gde su nekoliko dana protestovali nekadašnji srpski radnici u pravosuđu, zahtevajuci da budu vraćeni na radna mesta. Tokom incidenata koji su usledili poginuo je jedan ukrajinski policajac, povređena su 64 policajca Unmika, 24 pripadnika Kfora i oko stotinu srpskih demonstranata.

XS
SM
MD
LG