Dostupni linkovi

Parlamentarna skupština završila zasedanje


Parlamentarna skupština Saveta Evrope
Parlamentarna skupština Saveta Evrope

Poslednje ovogodišnje zasedanje Parlamentarne skupštine Saveta Evrope završeno je danas u Strazburu debatom o borbi protiv nasilja nad ženama. Sledeće zasedanje održaće se u januaru 2009. godine, a na dnevnom redu bi trebalo da se nadje i izveštaj i predlog rezolucije o napretku demokratskih procesa u Srbiji i ispunjavanju obaveza prema Savetu Evrope.

Tokom trajanja jesenjeg zasedanja glavna tema bila je aktuelna situacija u Gruziji i posledice rata izmedju te zemlje i Rusije. O toj temi diskutovalo se u Strazburu po hitnoj proceduri u utorak, a drugi deo rasprave, u kojoj su se mogla čuti oprečna mišljenja poslanika ruske i gruzijske delegacije, završen je juče usvajanjem rezolucije kojom se obe države osudjuju zbog izbijanja sukoba u Južnoj Osetiji.

Debata je protekla u medjusobnom optuživanju ruskih i gruzijskih parlamentaraca, koji su za sukobe u Južnoj Osetiji okrivljivali jedni druge. U raspravi su ruski poslanici više puta pomenuli priznavanje Kosova kao jedan od argumenata da i Rusija prema tome ima pravo da prizna otcepljene gruzijske teritorije.
Generalni sekretar Saveta Evrope takodje je u svom obraćaju novinarima veći deo izlaganja posvetio problemu otcepljenih gruzijskih teritorija Južne Osetije i Abhahazije, apelujući na sve strane da hitno uspostave dijalog i mirnim putem pokušaju da reše krizu.
Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić obratio se poslanicima Skupštine u utorak, a u svom govoru uglavnom je optuživao Republiku Srpsku za opstrukciju funkcionisanja svih državnih institucija u BiH, na šta su reagovali predstavnici tog entiteta kontraoptužbama.

Za Srbiju jesenje zasedanje bilo je značajno zbog usvajanja rezolucije o položaju prava manjina u Vojvodini i položaju rumunske manjine u Srbiji. Rezolucija je usvojena u sredu, pošto je prethodno dobar deo tog dokumenta značajno izmenjen amandmanima srpske delegacije. Time je izbegnuto izjednačavanje rumunske nacionalne manjine i Vlaha.

Sledeće zasedanje Parlamentarne skupštine Saveta Evrope održaće se u januaru 2009. godine, a na dnevnom redu bi trebalo da se nadje i izveštaj i predlog rezolucije o napretku demokratskih procesa u Srbiji i ispunjavanju obaveza prema SE. Taj izveštaj prvobitno je trebalo da se nadje na dnevnom redu jesenjeg zasedanja, ali je odložen zbog hitnosti situacije u Gruziji.
XS
SM
MD
LG