Dostupni linkovi

Inicijativa Srbije bez uticaja na status


Fatmir Sejdiu
Fatmir Sejdiu

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu pružio je uveravanja da inicijativa Srbije da se Međunarodni sud pravde izjasni o legalnosti proglašenja nezavisnosti neće uticati na status i budućnost Kosova. Sejdiu je po povratku iz Njujorka rekao da je status rešen na osnovu političke volje većine, te da Srbija preduzma korake kako bi prikrila svoje zločine.

Pravda je na strani Kosova bez obzira na stav Generalne Skupštine Ujedinjenih nacija povodom inicijative Srbije da se zatraži savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde o Kosovu, izjavio je predsednik Kosova Fatmir Sejdiu.

Prema rečima Sejdiua, ne može se predvideti kakav će stav zauzeti UN, dodavši kako je najvažnije da se zemlje koje su priznale Kosovo protive inicijativi Beograda:

“Nemamo razloga za strah jer je pitanje Kosova rešeno kroz izuzetno značajan međunarodni proces. Mi smo proglasili našu nezavisnost u potpunoj saradnji sa međunarodnom zajednicom i u bilo kojoj opciji pravda je na strani Kosova”, rekao je Sejdiu po povratku iz višednevne posete Njujorku.

Sejdiu i ministar inostranih poslova Kosova Skender Hiseni imali su na marginama Generalne Skupštine Ujedinjenih nacija niz bilateralnih susreta tokom kojih su pozvali da se prizna nezavisnost Kosova i odbaci inicijativa Srbije u Generalnoj Skupštini UN-a kojom bi se tražio stav Međunarodnog suda pravde o legalnosti nezavisnosti Kosova.

Sejdiu je kazao da bilo kakva odluka UN, neće imati nikakav uticaj na budućnost Kosova, te je optužio Srbiju da tim korakom želi da prikrije zločine koje je počinila na Kosovu.

“Srbija nije mogla da odlučuje o nezavisnosti Kosova, već njegov narod. Srbija je počinila zločine na Kosovu, u Bosni i Hrvatskoj, težeći da uspostavi hegemoniju, ali to se nije desilo”, rekao je Sejdiu.

Ujedinjene nacije će se 8. oktobra izjasniti povodom inicijative Srbije. Zvanična Priština ocenjuje da, bez obzira na rezultate glasanja, status Kosova se ne može vratiti unazad i da eventualna pozitivna odluka može uticati samo na odlaganje procesa priznanja. Od 192 članice Ujedinjenih nacija, Kosovo je priznalo 47 zemalja.

XS
SM
MD
LG