Dostupni linkovi

Funkcionisanje pravosuđa nije tehničko pitanje


Skupština zajednica opština Kosova formirana je u junu ove godine.
Skupština zajednica opština Kosova formirana je u junu ove godine.

Predsednik Srpskog nacionalnog veća (SNV) severnog Kosova Milan Ivanović ocenio je danas da se pitanje funkcionisanja pravosuđa u severnoj Kosovskoj Mitrovici ne može tretirati kao tehničko pitanje i da Ministarstvo pravde Srbije nema pravo da ga tretira na način na koji ga tretiraju albanske odnosno UNMIK-ove i EULEX-ove institucije.

“To je statusno i političko pitanje i zato se o tome mora razgovarati sa legitimnim političkim predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije. U protivnom, dolazi do niza dilema i problema koji mogu nastati. Od toga da u tim razgovorima nije dogovoren ni zakon po kome će sudovi raditi, da se govori o etničkoj strukturi u tim sudovima, tako da sve veoma liči na to da će ti UNMIK-ovi sudovi, kao što mnoge informacije ovde govore, prerasti u EULEX-ove sudove. A upravo protiv toga je bila pobuna srpskog naroda na Kosovu i Metohiji”, rekao je Ivanović na današnjoj, drugoj vanrednoj sednici Skupštine zajednica opština Kosova.

On je rekao da se neće blokirati rad suda u severnoj Kosovskoj Mitrovici dok se ne razjasne sva pitanja vezana za funkcionisanje suda:

“Međutim, ako na bilo koji način budu ugroženi naši suštinski interesi, bilo u pogledu zakona po kojima će sudije raditi, bilo u pogledu sastava sudova, da sudove postavljaju oni koji su na albanskoj strani, mislim da je to neprihvatljivo. Mislim da sudije moraju postavljati Srbi. Ako to bude neka etnička struktura koja je neprihvatljiva, svakako da se nećemo složiti sa funkcionisanjem takvih insitucija. Narod je jednom blokirao takav antisrpski sud, narod će to sigurno opet učiniti.”


Ivanović je izrazio nadu da EULEX neće dobiti ingerencije nad radom suda.

Na drugoj vanrednoj sednici Skupštine zajednica opština Kosova zaključeno je, između ostalog, da pregovori između Ministarstva pravde Srbije i UNMIK-a nisu bili transparentni i da UNMIK ne sme trasirati put EULEX-u. Skupština zajednica opština Kosova insistira da u buduće pregovore po svim pitanjima budu uključeni predstavnici Skupštine zajednica opština Kosova.

Skupština zajednica opština Kosova je protiv ukidanja dvostrukih plata za korisnike budžeta Vlade Srbije. Skupština zajednica opština Kosova je za konkretnu realizaciju tzv.“Čedine uredbe” donete pre 5 godina kojom se precizira da samo oni koji sa porodicama žive na Kosovu imaju lični dohodak od 200 odsto a oni koji samo rade na Kosovu 120 odsto.

Na današnjoj sednici Skupštine zajednica prihvaćen je predlog delegata DS Vitomira Milovanovića iz Leška da skupština Srbije u što kraćem roku raspiše izbore na Kosovu.

Skupština zajednica opština Kosova pozvala je sve građane da u četvrtak, 2.oktobra u 12 časova prisustvuju protestima u Štrpcu, Ranilugu, Gračanici i Kosovskoj Mitrovici pod sloganom “Stop EULEX-u”.

Takođe, na današnjoj sednici izraženo je žaljenje što, bez obzira na uporne pokušaje, nije došlo do susreta sa predsednikom Vlade Srbije Mirkom Cvetkovićem radi razjašnjenja njegovog stava po pitanju EULEX-a. Pa ipak, Skupština zajednica opština Kosova će i dalje nastojati da do sastanka sa premijerom dođe, jer je, kako se ocenjuje, pitanje EULEX-a izuzetno ozbiljan problem za opstanak Srba na Kosovu.
XS
SM
MD
LG