Dostupni linkovi

Neonaciste hrani propala državna politika


Nasilju ekstremista bili su izloženi i aktivisti civilnih društava u Srbiji. Predsednik srpske opozicione Liberalno demokratske partije, Čedomir Jovanović, zatražio je od tamošnjeg MUP-a da zabrani skup neonacista, najavljen za 11. oktobar u centru Beograda. Kakav bi mogao biti odgovor vlasti i šta uopšte podstiče aktivnost neonacista u Srbiji danas?

Predsednik opozicione Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović zatražio je od MUP-a da zabrani skup neonacista koji je najavljen za 11. oktobar u centru Beograda. Kakav će biti odgovor vlasti i šta hrani neonaciste u Srbiji danas, toliko godina posle završetka rata kada su ideje 'krvi i tla' bile okidač za krvave pirove širom bivše zemlje?


"Srbija, Srbija, Srbija..."

"Gde ste bre miševi, mamu vam..."

"Ubi, ubi, ubi pedera..."


Ovo su povici koji su se čuli tokom prošlogodišnjeg nasilja u Novom Sadu kada je grupa neonacista napala učesnike antifašističkog skupa, koji su organizovale nevladine organizacije u pokušaju da speru ljagu sa Novog Sada koji je dugi niz godina bio simbol tolerancije, primer mogućeg zajedničkog života pripradnika različitih nacionalnosti i koji je počeo da gubi takav imidž. Šta se dogodilo sa izgrednicima, kako je država sankcionisala nasilje, logično je pitanje uoči novog mitinga istih učesnika. Nedim Sejdinović iz Nezavisnog društva novinara Vojvodine, jedan od organizatora antifašističkog mitinga u Novom Sadu, čiji su učesnici bili napadnuti:


"Okružni javni tužilac je podneo zahtev za sprovođenje istrage. Ta istraga je počela, ali još ne znamo da li je završena. Ja, kao organizator skupa, dao sam iskaz u julu ove godine, što je skoro deset meseci nakon događaja od 7. oktobra prošle godine."


Godinu dana kasnije, skup neonacista najavljuje se u centru Beograda. Organizatori su Nacionalni stroj i Srpske krvi i časti divizije. Miting se najavljuje kao
"Marš za jedinstvo Srbije", "Srpski marš 2008." Liberalno demokratska partija pokreće inicijativu da se ovaj skup zabrani. Nenad Prokić:


"Tražili smo zabranu tog skupa. Smatramo da nasilje, rasizam i diskriminacija nisu dobrodošli na ulicama Srbije i da policija to mora da pokaže veoma nedvosmisleno."


Za sada nema odgovora vlasti, ali Prokić kaže da njegova stranka neće odustati od tog zahteva. Andrej Nosov iz Inicijative mladih za ljudska prava očekuje reakciju države, odnosno zabranu skupa:


"Bez takve poruke to bi značilo da dozvoljavamo veličanje Hitlera i fašističkih simbola u centru Beograda, što mislimo da nije ni deo tradicije, a ni zvanične politike Srbije."


I opoziciona Liberalno demokratska partija i Vlada pripremili su zakone protiv diskriminacije, njegovo usvajanje se očekuje u parlamentu. Nenad Prokić:


"Skupština mora doneti zakon kojim bi se ekstremisti ograničili u svojim potezima na ulicama gradova, jer smatramo da ti potezi direktno ugrožavaju i uništavaju živote ljudi u ovoj državi toliko dugo već da se tome mora stati na put."


Šta je hrana za neonaciste u Srbiji danas? Ko je inspiracija za poruke poput ove koja se šalje najprijemčivijim sredstvima, upakovane u moderan muzički zvuk:


"Bori se za svoju rasnu prevagu..."


Andrej Nosov i Nenad Prokić:


"Mislim da je to pre svega ksenofobija. Činjenica je da se u našem društvu neka pitanja stalno nameću kao ključna pitanja, pitanja našeg opstanka, i da ako ih ne rešimo danas sutra nećemo biti živi."


"Neonaciste hrani jedna propala državna politika. Oni sada sanjaju o svim tim izgubljenim ofanzivama i traže za to krivce, ali ih ne traže tamo gde se oni jedino mogu naći, a to je među njima samima. Ta politika je poražena, ali ta politika nije prihvatila svoj poraz. Verujem da kada biste te mlade ljude koji kliču Hitleru pitali ko je bio Hitler i koje su posledice njegovog delovanja većina njih bi verovatno odgovorila nekom pričom pročitanom u tabloidu u Srbiji. To je ono što je skandalozno, to što se naše društvo gradi na temeljima poremećienh mehanizama koji se nalaze svuda oko nas."
XS
SM
MD
LG