Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Za Prištinu podela Kosova neprihvatljiva


Hashim Thaqi

Najviši zvaničnici Kosova odbacuju ocene Međunarodne krizne grupe da problem podeljene Mitrovice može da izazove lančane političke efekte i zahteve za uspostavljanje novih granica na etničkim osnovama na Balkanu.

Premijer Kosova Hashim Thaqi ističe kako se ne može govoriti o podeli Kosova, jer se teritorijalna celovitost Kosova ne može dovesti u pitanje i navodi da će kosovska vlast sa međunarodnim prijateljima raditi na postepenom širenju vlasti Kosova i na severu.
„Podela je pitanje koje se spominje već osam godina, ali se to neće dogoditi. Mi smo opredeljeni da zajedno sa svim međunarodnim prijateljima, međunarodnom civilnom administracijom na Kosovu i NATO-om snažno radimo, dok se teritorijalni integritet Kosova ni na koji način ne može dovesti u pitanje“, rekao je kosovski premijer.
Predsednik Skupštine Kosova Jakup Krasniqi smatra da će priznanje nezavisnosti od strane najsnažnijih država sveta pomoći širenju vlasti Kosova na severu.
„Ubeđeni smo da će pitanje Kosova međunarodnim priznanjem i povećanjem međunarodnog priznanja Kosova u postojećim granicama omogućiti da se postepeno proširi vlast u svakom delu zemlje. Podela sigurno nije naša opcija“, rekao je Krasnići.
Portparol Međunarodne civilne kancelarije u Prištini Verena Ringler ocenjuje da na Kosovu svakim danom ima napretka.
„Mi vidimo konkretne progresivne korake na terenu. Videli smo stupanje na snagu Ustava Kosova, videli smo progres u procesu demarkacije granične linije sa Makedonijom. Mi dnevno napredujemo, savetujući vladu u ostvarivanju sveobuhvatnog plana za status Kosova. Ima stalnog progresa u procesu decentralizacije i u mnogim drugim oblastima“, ocenila je Ringlerova.

U najnovijem izveštaju Međunarodna krizna grupa (MKG) je ocenila da je Kosovo načinilo prve korake u izgradnji države, ali međunarodna zajednica nije ispunila obećanja, pa su izgledi za "de fakto" podelu Kosova po etničkim linijama sve veći.

U izveštaju MKG navodi da bi EU trebalo da završi razmeštanje svoje misije na Kosovu (Euleks) do kraja godine i da iskoristi svoj uticaj kako bi vlasti u Beogradu, koje žele članstvo u EU, privolela na pragmatičniji pristup prema novom statusu Kosova.
XS
SM
MD
LG