Dostupni linkovi

Albanci i Srbi podeljeni i oko decentralizacije


Kosovska Mitrovica, Foto Riki Grin
Kosovska Mitrovica, Foto Riki Grin

Ministar za administraciju lokalne uprave Sadri Ferati izjavio je da Vlada Kosova očekuje da kosovski Srbi pristanu na saradnju u decentralizaciji Mitrovice, što je neophodno da bi taj proces počeo. Ali, predstavnici Srba kažu da ne pristaju na decentralizaciju koju vode kosovske institucije.

Predstavnici Albanaca i Srba su i dalje podeljeni po pitanju decentralizacije grada Mitrovice. Ministar za administraciju lokalne uprave u kosovskoj Vladi Sadri Ferati izjavio je da će se tim pitanjem baviti Medjuministarska grupa za decentralizaciju i da kosovske institucije očekuju da se pronadje način da taj proces ima pozitivan smer.

“Ubrzo ćemo doneti odluku o formiranju grupa za pripremu. Takodje želimo da gradjani Mitrovice i lideri saradjuju sa nama jer smo spremni da uspostavimo strukture, koje će voditi opštinu ka novim izborima”, rekao je Ferati.

Ali Srbi iz Mitrovice žele sami da upravljaju severnim delom grada i ne prihvataju zajedničku opštinsku upravu sa Albancima iz južnog dela. U izjavi za naš radio predsednik Srpskog nacionalnog veća severne Mitrovice Nebojša Jović ističe da za razliku od postojećeg medjunarodnog plana decentralizacije, koji je odbačen, Srbi imaju svoju varijantu.

“Decentralizacija Mitrovice ne bi trebala da postoji jer je severna Mitrovica jasno definisan grad, da su više nego jednoglasno svi žitelji severne Mitrovice, nealbanske nacionalnosti, izjasnili se da žele zasebnu opštinu i cak je jedna od varijanti bila ukoliko bi se uspostavila da je jedino pravo rešenje spajanje sa opštinom Zvečan. U svakom slučaju spajanje sa južnom Mitrovicom ne dolazi u obzir pre svega zato što narod to ne želi”, rekao je Jović.

Zvanični Beograd i kosovski Srbi nisu prihvatili plan Martija Ahtisarija o decentralizaciji Kosova, pa tako ni deo koji se odnosi na Mitrovicu. Plan predvidja formiranje pet novih srpskih opština, Gračanica, Ranilug, Parteš, Klokot i prošenje teritorije sadašnje opštine Novo Brdo, dok će Mitrovica biti podeljena na severni i južni deo koji će saradjivati preko Zajedničkog odbora.

Jović kritikuje plan o decentralizaciji navodeći da se on ne zasniva na interesima Srba.

“S obzirom na dosadašnje iskustvo da su svi izaslanici generalnog sekretara bili pristrasni na albanskoj strani ne vidim ni jedan jedini razlog zašto se tako ne bi desilo i sa tim koji bi bio na čelu tog rokovodećeg organa”, kazao je Jović.

Ministar Ferati kaže da je Vlada svesna da postoji protivljenje ali i očekuje da će se to pitanje rešiti na osnovu kosovskih zakona i dobiti podrška.

“Neophodno je da Srbi saradjuju sa institucijama Kosova i da sprovode zakone koji garantuju prava svim gradjanima kako u Mitrovici tako i u drugim opštinama”, rekao je Ferati.

Medjutim, predstavnici Srba smatraju da bi svako insistiranje na decentralizaciji, bez prethodne podrške, moglo dovesti do novih pritisaka i tenzija, što bi Mitrovicu vratilo korak nazad. Zato, kaže Jović, rešenje je u odvojenom razvoju grada.

“Mislim da je vreme da mi sami Srbi preuzmemo maksimalnu odgovornost i da budemo odgovorni ili pohvaljeni ili kudjeni za ono što radimo a ne da čekamo šta će koji medjunarodni predstavnik korumpirani ili ne učiniti. Tako da mislim da je jedino rešenje i za severnu i za južnu Mitrovicu da Srbi na severnoj strani razvijaju grad, da Albanci na južnoj strani razvijaju grad pa kako god bilo konačno rešenje statusa Kosova, u svakom slučaju, mi ćemo imati dve razvijene jednice nego ovako da mi stagniramo i da Albanci stagniraju”, kaže Jović.

Na nedavnom sastanku Medjunarodne upravljačke grupe za Kosovo održanom sredinom septembra u Prišitni, ocenjeno je da je decentralizacija jedan od glavnih prioriteta na kojem treba da radi vlada Kosova u saradnji sa medjunarodnim misijama.

Prema planu Martija Ahtisarija decentralizacija ima za cilj da unapredi lokalnu upravu, osigura transparentnost i efikasnost javnih službi. Kada je u pitanju srpska zajednica to znači da će ona imati kontrolu nad opštinskim poslovima. Takodje srpske opštine će moći da saradjuju sa Beogradom ali samo preko vlade Kosova.

XS
SM
MD
LG