Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Očekivanja Prištine od Generalne skupštine UN-a


Priština

Zvaničnici Kosova veruju da će zemlje Evropske unije učiniti sve da inicijativa Srbije u UN-u ne dobije potrebnu većinu. Holandski ambasador u Prištini Henk Voskamp izjavio je da njegova država, kao i mnoge druge zemlje, veruje u legitimnost proglašavanja nezvisnosti Kosova.

Holandija veruje u legitimnost proglašavanja nezavisnosti Kosova i zato je priznala novu državu, izjavio je u četvrtak Ambasador Holandije u Prištini Henk Vos Kamp. Komentarišući zahtev Srbije da se pred Međunarodnim sudom pravde oceni zakonitost proglašavanja nezavisnosti Kosova, ambasador Kamp kaže da to treba posmatrati sa dugoročnog stanovišta:

„Ne mislim da treba da se odreaguje žestoko, ako se ta rezolucija prihvati. Međunarodni sud pravde je značajan i legitiman organ UN-a i njegovo je pravo da da savetodavno mišljenje o svakoj temi. Stav Holandije je da mi ne sumnjamo u legitimitet nezvisnosti Kosova, inače je ne bismo priznali.“

Holandski ambasador je rekao da bi bilo dobro kada bi EU imala jedinstven stav po ovom pitanju i kada ne bi bilo razlika, ali da je situacija takva kakva jeste.

Premijer Kosova Hašim Tači izjavio je da će Kosovo, nezavisno od incijative Srbije da Međunarodni sud pravde oceni zakonitost proglašavanja nezavisnosti, i dalje imati podršku demokratskih država:

"Većina zemalja EU su priznale Kosovo kao nezavisnu, suverenu i demokratsku državu, priznale su pasoše i u proceduri su priznanja države Kosovo. Zemlje koje još uvek nisu priznale nezavisnost svojim prisustvom u međunarodnoj civilnoj administraciji i u snagama KFOR-a daju podršku."

Poslanica opozicione Alijanse za budućnost Kosova Gjylnaze Sylja kaže da je to što se sada događa u Ujedinjenim nacijama potvrdilo zalaganje Alijanse da je trebalo mnogo ozbiljnije da se priđe problemu lobiranja priznanja Kosova:


„Ovo potvrđuje da treba još više i intenzivnije da se radi u dva pravca, u lobiranju za priznanje nezavisnosti Kosova i da se istovremeno utiče da se ne glasa za incijativu Srbije.“

Evropska unija, prema Syli, treba da deluje jednistveno, da dokaže da može da deluje i govori jednim glasom.

Ona procenjuje da bi eventualna odluka UN-a da se se od Međunarodnog suda pravde zatraži mišljenje imala značajne politčke implikacije na zemlje koje nas nisu priznale jer one mogu da nađu opravdanja da treba sačekati do odluke Suda.

Istovremeno, najviši predstavnici Kosova, predsednik Fatmir Sejdiu i ministar spoljnih postova Skender Hyseni na marginama 63. zasedanja Generalne skupštine UN-a od zemalja članica UN-a zahtevaju da ne podrže incijativu Srbije.


Analitičari u Prištini ističu da nisu male šanse da incijativa Srbije u UN-u prođe, ali da najverovatnije ona neće dobiti dovoljnu podršku pošto se protiv takvog predloga zalažu najuticajnije zemlje, SAD i najveći broj zemalja Evropske unije.

XS
SM
MD
LG