Dostupni linkovi

Preminula glumica Sonja Savić


Sonja Savić
Sonja Savić

Kultna glumica iz Srbije Sonja Savić, poznata i u bivšoj Jugoslaviji, preminula je u utorak. Uzroci smrti nisu poznati, osim što se zna da u kobnom trenutku nije bila sama, ali da je po dolasku Hitna pomoć mogla samo da konstatuje smrt. O Sonji Savić razgovarali smo sa dvojicom reditelja sa kojima je napravila svoje najznačajnije filmske role.

Sonja Savić ostaće upamćena po nizu uloga u filmovima koje je i njen pristup glumačkom poslu činio kultnim, čak i onda kada se činilo da se radi o jednostavnim i ulogama bez većih izazova. Primer za to je svakako "Šećerna vodica", adolescentska komedija o odrastanju, snimljena 1983. godine. Ovde slušamo odlomak:

"Mi smo samo drugovi, ništa više."

"Čekaj bre nosata, znaš li ti uopšte šta hoćeš?"

"Nosata, ha? Šta te briga za moj nos, ha? Šta je, bre? Lenštino jedna, imaš motor, ha? Otac ti kupio motor, otac ti kupio butik, otac ti namestio ribu..."

"Kakve ribe, kakve ribe? Koje ribe?!

"One dve iz butika."

"Te ribe nemaju veze sa životom!"

"E, nemam ni ja nikakve veze sa tvojim životom... Budalo jedna!"

Sonja Savić postala je poznata nizom filmskih uloga, poput čuvenog "Davitelja protiv davitelja", većinom iz osamdesetih godina. Na listi ostvarenja u kojima je učestvovala nalazi se 55 naslova, poslednji gostovanje u seriji "Vratiće se rode".

Sa rediteljem Mišom Radivojevićem ostvarila je nekoliko dobro poznatih filmova, kao što su "Una", "Čavka" i "Uvod u drugi život". Danas smo razgovarali sa Mišom Radivojevićem:

"Sonja je ugrađena u moje filmove kao najdragocenija, zlatna, opeka. Verovatno da ti filmovi ne bi ni približno vredeli toliko bez njenog učešća u njima. Ona je bila genijalna glumica i to je njena tragedija jer nikome ne trebaju genijalni glumci. Genijalan glumac je skoro neupotrebljiv, a kada ga upotrebite, on u sredini u kojoj živi, u kulturi, izaziva otpor, revolt, ljubomoru, zavist."

Najviše priznanje za svoj rad Sonja Savić dobila je za ulogu kafanske pevačice u filmu "Život je lep" Bore Draškovića. Za to ostvarenje nagrađena je priznanjem za najbolju sporednu ulogu na festivalu u Veneciji 1985. godine. Bora Drašković:

"To je jedan zaista poseban dar, jedna glumačka ličnost drugačija od svih koje smo imali i, verovatno, koje ćemo imati – u to sam se mnogo puta uverio radeći s njom na filmu "Život je lep". Ona je osoba sa izuzetnim osećanjem za ritam i iako smo radili u dosta teškim uslovima, jer je bila veoma ledena zima i jer smo kroz mraz morali da putujemo na mesta snimanja, njoj to nije nimalo smetalo. Svaki dan je potvrđivala razloge zbog kojih je i izabrana za tu ulogu, a osim toga je i veoma muzikalna. Film "Život je lep" je sastavljen od niza različitih pesama koje je ona morala da otpeva. Bebi Dol je snimila osnovu, a Sonja je pevala na plejbek, ali potpuno savršeno, rekao bih, bez ikakvih zaustavljanja i ponavljanja - kao što je ušla u ličnost koju je igrala u filmu tako je ušla i u pevanje i muzikalnost Bebi Dol."

Devedesete Sonja Savić provela je u potpunoj alternativi, bavila se eksperimentalnim i video radovima, bila je najžešći kritičar svega što je smatrala licemernim i komformističkim, a nije skrivala ni svoje gađenje nad, kako je govorila, učaurenom srpskom kulturnom scenom. Pratile su je tvrdnje o zavisnosti od teških droga, o čemu dan nakon njene smrti nezvanično pišu neki srpski dnevnici. Policija do ovog trenutka o razlozima zbog kojih je glumica preminula u 47 godini života zvanično nije ništa saopštila.

XS
SM
MD
LG