Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kosovo iduće godine član SB i MMF-a?


Logo Svetske banke

Čelnici Svetske banke izjavili su u Prištini da bi Kosovo moglo postati član Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda najkasnije u prvoj polovini 2009. godine. Zamenik predsednika Svetske banke za Evropu i centralnu Aziju Šigeo Katsu razgovarao je sa premijerom Kosova Hašimom Tačijem o članstvu Kosova u međunarodnim finansijskim institucijama i ekonomskoj perspektivi.

Proces učlanjenja Kosova u Svetsku banku, SB, i Međunarodni monetarni fond, MMF, je u toku i očekuje se da se on okonča najkasnije u prvih šest meseci naredne godine, izjavio je potpredsednik Svetske banke za Evropu i centralnu Aziju Šigeo Katsu.

Katsu predvodi delegaciju Svetske banke koja je sa vlastima Kosova razgovarala o tehničkim detaljima pristupa međunarodnim finansijskim institucijama i ekonomskim kretanjima.

“U narednim danima razgovaraćemo o mnogim tehničkim pitanjima ali i drugim neophodnim proračunima. Prema nagoveštajima taj proces će se završiti za šest do devet meseci”, izjavio je Katsu povodom pitanja članstva Kosova u Svetskoj banci i MMF-u.

Premijer Kosova Hašim Tači izjavio je da je Kosovo podnelo prijavu za članstvo u ključnim međunarodnim finansijskim institucijama i izrazio uverenje da će odgovor biti pozitivan.

“Kosovu nije potrebna samo finansijska podrška, već zaslužuje da postane i punopravni član Svetske banke i MMF-a”, rekao je Tači.

Tokom posete Kosovu, delegacija Svetske banke želi da se izbliza upozna sa sprovođenjem projekata koje finansira ova organziacija. U tom pogledu od kosovskih vlasti je zatraženo da se sredstva odobrena na Donatorskoj konferenciji upotrebe na pravi način.

“Sredstva dobijena na Donatoroskoj konferenciji treba da se pretvore u konkretne akcije na terenu kako bi se unapredio život građana”, rekao je Katsu.

Posle sastanka delegacije Svetske banke sa premijerom Tačijem saopšteno je da će delegacija Kosova u svojstvu posmatrača učestvovati na godišnjem zasedanju Svetske banke i MMF-a u Vašingtonu, koje traje do 22. oktobra.

Inače, do ove posete dolazi samo dan pošto je Ministarstvo privrede i finansija objavilo šestomesečni izveštaj u kome se navodi da su glavni ekonomski pokazatelji na Kosovu u minusu. U tom izveštaju je ocenjeno da je trgovinski bilans opao za 20,6 odsto, inflacija je 12,9 odsto, naplata budžetskih prihoda je manja za 8,5 odsto, troškovi Vlade su porasli za 18,1 odsto, uvoz raste, a glavni izvozni artikal je i dalje otpadni metal.

I pored toga zvaničnici ministarstva su situaciju ocenili pozitivnom. Navedeno je da je plaćanje carina, poreza i akciza poraslo, a zabeleženo je i povećanje plata, dnevnica, usluga i roba. Inače, Svetska banka je još ranije objavila izveštaj u kome se kaže da 37 odsto stanovnika Kosova živi sa manje od 1.42 evra na dan, dok 15 odsto živi sa manje od 93 centa na dan.

XS
SM
MD
LG