Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kosovska Mitrovica: Sudovi pod kontrolom UNMIK-a


Sedište UNMIK-a u Kosovskoj Mitrovici, Foto: Riki Grin

UNMIK je u utorak preuzeo kontrolu nad zgradom Opštinskog i Okružnog suda u severnoj Kosovskoj Mitrovici, koju su od izbijanja nasilja 17. marta kontrolisali vojnici KFOR-a.

Portparol UNMIK-a Aleksandar Ivanko saopštio je da će u zgradi suda i oko nje biti stacionirani pripadnici UN policije:

"Mislim da će KFOR zadržati svoje prisustvo u nekoj manjoj meri. Mi smo planirali da počnemo sa preuzimanjem, u stvari, počeli smo sa raščišćavanjem zgrade suda u petak a planiramo da postanemo operativni od 3. oktobra.”

Jedinice međunarodnih snaga, po nalogu tadašnjeg zamenika šefa UNMIK-a, Amerikanca Larija Rosina, iznenada su 17. marta upale u zgradu Okružnog i Opštinskog suda u Kosovskoj Mitrovici, gde su nekoliko dana protestovali nekadašnji srpski radnici u pravosuđu, zahtevajući da budu vraćeni na radna mesta. Tokom incidenata koji su usledili ubijen je jedan ukrajinski policajac, povređeno je 64 policajaca UNMIK-a, 24 pripadnika Kfora i mnoštvo srpskih demonstranata.

Kako je najavljeno iz UNMIK-a, otvaranje Suda u severnoj Kosovskoj Mitrovici ići će u nekoliko faza, a u prvoj će u zgradi suda biti isključivo međunarodne sudije.

Potpredsednik Skupštine zajednica opština Kosova Marko Jakšić ocenio je u izjavi za Radio Slobodna Evropa da otvaranje Suda i preuzimanje kontrole od strane UNMIK-a predstavlja još jednu, kakao je kazao, podvalu srpskom narodu na Kosovu:

“Jer pitanje je po kojim će zakonima te sudije suditi. To će biti zakon nezavisne države Kosovo. Mislim da je to još jedna podvala i još jedna namera koja je, na žalost, i u režiji Ministarstva pravde Republike Srbije koje nije dovoljno razmišljalo i koje na neki način otuđuje ovaj deo pravosudnog prostora. To je nešto što za nas apsolutno nije prihvatljivo. Ne postoje UNMIK-ovi zakoni postoje samo zakoni nezavisne samoproglašene države Kosovo i to je nešto sa čim se ja ne slažem.”

On je naglasio da je odluka o otvaranju Suda doneta mimo saglasnosti srpskih radnika pravosuđa:

"I ovo je, da tako kažem, jedan diskontinuitet sa nacionalnom i državnom politikom Vlade i Skupštine Srbije koje se odigralo u režiji Ministarstva pravde Srbije. Jer, nigde sličan recept nećete naći a to je da se jedno ministarstvo, kao što je Ministarvo pravde Srbije, odriče dela svog pravosudnog prostora u korist neke druge, da tako kažem, samoproglašene ili nezavisne države. Jer iz te priče o etničkoj proporciji, kako stoji u saopštenju Ministarstva pravde, znači faktički dovođenje albanskih sudija u severnu Kosovsku Mitrovicu. Te albanske sudije neće sigurno suditi po zakonima države Srbije nego će suditi po zakonima samoproglašene Republike Kosovo i to je na neki način ‘nož u leđa’ srpskim nacionalnim i državnim interesima na prostoru Kosova i Metohije.”

Državni sekretar Ministarstva za Kosovo u Vladi Srbije Oliver Ivanović odbacio je mogućnost da se sudije koje će raditi pri Euleksu, rasporede u sudove u srpskim sredinama na Kosovu. Ivanović je u izjavi za Radio Slobodna Evropa naglasio da pregovori koji se vode između predstavnika zvaničnog Beograda i UNMIK-a, idu ka tome da će srpske i druge sudije ostati da rade po UNMIK-ovim zakonima:

"Znači, Euleksovi predstavnici neće se raspoređivati u srpske sredine za sada sasvim sigurno a mi se borimo da se nikako ne dovode bez saglasnosti Saveta bezbednosti UN-a i srpske države."


On je kazao da je pozicija Euleksa ‘kontroverzna’ od samog početka i da su oni svesni da imaju manjak legaliteta u ovom trenutku:

"Iz tih razloga čini mi se da kod njih slabi otpor da UNMIK ostane na teritorijama gde Srbi žive u većini. Jedina međunarodna misija s kojom ćemo mi kontaktirati jeste misija UNMIK- a."


Predstavnici UNMIK-a saopštili su da će misija UN-a na Kosovu u naredna tri meseca procesom rekonfiguracije biti umanjena za oko 70 procenata, ali da će ostati prisutna u oblastima nastanjenim Srbima.
XS
SM
MD
LG