Dostupni linkovi

Vjerski ili politički sukob?


Policijska intervencija u Dragovoljićima (Foto: Vijesti)
Policijska intervencija u Dragovoljićima (Foto: Vijesti)

Postavljanje kamena temeljca manastira Crnogorske pravoslavne crkve u zaseoku Risji do, u Dragovoljićima kod Nikšića, proteklo je u nedjelju uz incidente koji su rezultirali privođenjem više od 60 ljudi, gađanjem policije jajima i kamenicama, otimanjem fotoaparata i diktafona novinarima.

Autori: Srdjan Janković, Petar Komnenić, Lela Šćepanović

Mještani sela Dragovoljići su ovako doživjeli akciju policije kojom je deblokiran put ka Risjem dolu:

„Došli sa 100 policajaca. Ubacivali ljude u automobile ka’ vreće: odvozili, dovozili... Ja sam ostao slučajno, samo srećom. Dva puta su me gurnuli. Sklonih se dva puta u stranu, i opet... Otišla su mi dva sina. Ništa ne znam. Pusti, bolan, krenula je ova država naopako, pa neka i sve ide naopako. Nijesu ovi policajci došli sami. Njih je neko poslao. Ovo radi naša vlast. Sve ovo radi, evo dvadeset godina. Al’ neka radi. Neće ni ovo dovijek. Da’ko se narod osvijesti više, da vidi. Danas ih je ovdje bilo sigurno 70 posto glasača DPS-a. Tu nema politike. To nije politika bila. Ovo je čisto crkva i vjera.“

„Ja se zovem Dragica Tomanović. Tu živim, i ovdje smo došli da, bajagi, branimo našu teritoriju, ali se ne može odbraniti ništa. Čupali nas, micali nas, gurali nas... Ućerivali nas u auto, micali nas. Eto šta su radili. Svašta. Starije žene po še’set i kusur godina. Pričajte, ’ajde pričajte šta ste preživjele. Ne bojte se, pravde se ne bojte. Ka’ da je ratno stanje. Stotinu kola policajskih. Sve što je bilo muško u Dragovoljiće, privedeno je, a za srpstvo. Da brani srpstvo, sve je privedeno.“

Nakon policijske akcije u selu Dragovoljici kraj Nikšića gdje je uhapšeno 65 mještana, pristalica Srpske pravoslavne crkve, jer su blokirali put sveštenstvu Crnogorske pravoslavne crkve, otvorena su pitanja da li je ova policijska akcija bila legitimna, da li je policija prekoračila ovlašćenja i da li se radi o političkom ili vjerskom sukobu u ovom slučaju.

Akt pripadnika Srpske pravoslavne crkve iz sela Dragovoljića, kojim su blokirali put u namjeri da spriječe vjernike Crnogorske pravoslavne crkve da dođu do privatnog imanja na kojem je predviđeno obavljanje službe, je nelegitiman i policija je morala da reaguje, slažu se pravni stručnjaci i predstavnici nevladinih organizacija. Prema riječima Stanka Marića, predsjednika Senata udruženja pravnika, u takvim situacijama policija mora da osujeti onoga ko pokušava drugome da uskrati neko pravo:

“Prema našem Ustavu, sloboda vjeroispovjesti je zagarantovana, uključujući i sve aktivnosti u vezi toga. Prema tome, niko nema pravo da zabrani i drugačije misli: ni politički, ni vjerski. Akcija policije, u ovom i sličnim slučajevima, gdje se omogućava ostvarenje sloboda i prava građana i slobodna komunikacija, mislim da je uvijek, ne samo opravdana, nego i neophodna.”

Podsjetimo, protest mještana Dragovoljića i blokada puta najavljeni su u medijima kada je sveštenstvo Crnogorske pravoslavne crkve najavilo da će u zaseoku Risji do, na privatnom imanju, osveštati temelj za manastir ove vjerske organizacije. Mještani Dragovoljića su blokirali put, gađali policiju i kolonu pristalica crnogorske crkve jajima i kamenicama, a sve je rezultiralo masovnim hapšenjem, guranjem po cesti, ali bez težih fizičkih povreda. Da li je u ovom slučaju policija prekoračila svoja ovlašćenja i da li je upotrebljena prekomjerna sila, pitali smo Borisa Raonića iz Inicijative mladih za ljudska prava koji se u svom radu bavio problemom policijske torture:

“Mi smo prije svega par dana, napravili jedan izvještaj u kome smo rekli da zabrinjava nivo policijske torture u Crnoj Gori. Medjutim, s druge strane, moram da kažem, ukoliko su gradjani ovoga sela prešli neki prag tolerancije koji mora da postoji, i ukoliko su se zbilja nasilnički ponašali, ja ne vidim da bi bilo ko mogao da kaže policija u takvoj situaciji ne treba da reaguje. To je svrha policije. Da li je bilo prekoračenja dozvoljene primjene sile i primjene torture, to će istraživači Inicijative za ljudska prava veoma brzo utvrditi, jer oni će već danas ispitati čitav slučaj i blagovremeno obavijestiti javnost.”

I Stanko Marić kaže da tek treba da bude utvrdjeno da li je policijska akcija bila primjerena datim okolnostima.

Ovo nije prvi put da se sukobe pristalice srpske i crnogorske pravoslavne crkve. Na pitanje, da li se radi o političkom ili vjerskom sukobu i šta je izazvalo ovoliku količinu mržnje, Mladjan Mićović, pravni zastupnik mitropolije Srpske pravoslavne crkve kaže:

“Ako se pritom imaju u vidu razlozi zbog čega su mještani Dragovoljića izražavali miran protest, kao i brutalnost kojom su se organi reda obračunali sa golorukim narodom, te činjenica da su pripadnici policije uništavali tragove svog nasilja; otimali su fotoaparate prisutnih novinara, nameće se neminovan zaključak da se radi o politički motivisanom nasilju i teroru na pripadnicima većinskog pravoslavnog naroda. Stvar možda postaje jasnija ako se ima u vidu da je ministar policije pripadnik one partije, čiji predsjednik javno zagovara progon mitropolita crnogorsko-primorskog iz Crne Gore, kao i sveštenstva Srpske pravoslavne crkve.”

I mitropolit Srpske crkve u Crnoj Gori Amfilohije je iznio sličnu konstataciju u pismu upućenom ministru policije Jusufu Kalamperoviću da se policija ponašala drsko i neprofesionalno. Ministar Kalamperović kaže da je Amfilohije pogrešno adresirao to pismo, jer ministar nema nadležnost nad Upravom policije, te da je za čitav slučaj obavješten kasno popodne:

“Policija nije u sastavu Ministarstva unutrašnjih poslova, niti ja donosim odluke u vezi njenog angažovanja i intervencija. Mi imamo pravo samo upravnog nadzora. Zna se šta je upravni nadzor. Mislim da svakome treba omogućiti da iskazuje svoje mišljenje, da se ne mogu zaprečavati putevi, da se ne može upotrebljavati sila. Ne smije se ugrožavati ničije dostojanstvo, a što se tiče kvalifikacija, šefa partije kojoj ja pripadam... šef partije će vjerovatno reagovati, ali on trenutno nije tu. Ja u tu polemiku ne želim da ulazim."


I novinari na udaru


Sukob policije i građana u Dragovoljićima propratio je još jedan incident – između specijalaca i novinara, kojima su, kako tvrde, bespravno oduzeti fotoaparati, diktafoni i prebrisan dio snimljenog materijala.


Dopisnik podgoričkih Vijesti Sladjan Blagojević za naš radio kaže da su novinari, reporteri u Dragovoljićma, imali neprijatan susret sa policijom čiji su pripadnici nakon prve jutarnje serije privodjenja zaustavili novinarsku ekipu koja se vozila obilježenim vozilom i oduzela im fotoraparate i diktofane. Veći dio materijala zabiljžen u jutranjim časovima, tvrdi Blagojević, je izbrisan:

“Kad je kolega iz Republike počeo da slika, valjda je prekipjelo jednom od specijalaca koji je prvo otvorio vrata vozača, pa je čupao, otimao fotoaparate i galamio. Urlao je: “Daj, daj!” Onda je otvorio zadnja vrata, kod koleginice i isto je galamio. Ja sam rekao da nemam fotoaparat, već diktafon. Rekao sam mu: “Evo ti diktafon.”

Novinari Vijesti, Republike, Dana i Večernjih novosti, odlučili su da ostanu na licu mjesta i produžili na mjesto gdje se polagao kamen temeljac Crnogorske pravoslavne crkve u zaseoku Risji do pored Nikšića. Tokom povratka, kaže Blagojević, naišli su na patrolu koja im je ranije oduzela tehničke uredjaje:

“Tražili smo da nam vrate aparate, šta je bilo, bilo je. Oni su rekli da to ne mogu uraditi do povratka u Nikšić, medjutim, poslije je neko zvao, ne znam odakle, direktora Uprave, i na njegovu intervenciju, pri povratku konvoja, ti su aparati vraćeni. Nije tačno saopštenje policije da oni nijesu znali da smo mi novinari, jer se svi iz vidjenja znamo, iz Nikšića. Drugo, nije nas bilo troje, nego četvoro, a kola su bila obilježena.

Savo Gregović iz Udruženja novinara Crne Gore kaže da je očigledno da je policija prekoračila ovlašćenja:

“Opet su novinari bili na tapetu. Ovoga puta, istina, nijesu ni prebijani ni hapšeni. Uhapšene su kamere. Mislim da to nije baš slučajno. U takvim situacijama, policija mora i treba da prepozna novinare i snimatelje, dakle, ljude koji se nalaze na poslu. Takvi promašaji bacaju ružnu sjenku na ovaj događaj koji je inače, sam po sebi, donio dosta toga ružnog. Nadam se da će Ministarstvo unutrašnjih poslova objasniti zašto su snimateljima oduzete kamere, a posebno, zašto su brisali snimke. Naravno, ukoliko je toga bilo, a kolege kažu da jeste.”

Sa tom se ocjenom slaže i Ranko Vujović iz Udruženja elektronskih medija, koji tvrdi da zakonom nijesu regulisane situacije u kojima policija može reagovati na sličan način i dodaje da je nečuveno što su pripadnici specijalnih jedinica pokušali da zaustave novinarske ekipe da rade svoj posao.

“Mislim da je jučerašnja akcija policije spriječila medije da obavljaju svoj osnovni posao. Policija je spriječila novinare da izvještavaju o događaju koji je javan. Nije postojao nikakav osnov da se uradi takva vrsta spriječavanja novinara da izvjeste sa lica mjesta o tome što se juče dešavalo. Mislim da je policija prekoračila ovlašćenja i da nema takvu vrstu dozvole da sprječava medije u obavljanju svog posla.”

U saopštenju uprave policije, tvrdi se da novinari nijesu imali jasno istaknute legitimacije, što reporteri demantuju. Danas u Upravi policije, nijesmo uspjeli da dobijemo komentar na ovu temu.

XS
SM
MD
LG