Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Intenziviranje razgovora o srpskim policajcima


Zgrada kosovske policije u Prištini

Predsednik Koordinacionog centra i pomoćnik ministra za Kosovo Vlade Srbije Zvonimir Stević izjavio je za RSE da će se sa UNMIK-om intenzivirati razgovori o statusu suspendovanih srpskih policajaca, uz zahtev da se vrate na posao pod komandom medjunarodne policije.

Administracija UN odbacuje takvu mogućnost uz naglasak da je u policiji izvršena tranzicija.

Ministarstvo za Kosovo Vlade Srbije je najavilo da će sa UNMIK-om nastaviti dijalog o zahtevima srpskih pripadnika kosovske policije da budu pod komandom medjunarodne policije. To je za naš radio potvrdio predsednik Koordinacionog centra za Kosovo Vlade Srbije Zvonimir Stević.

“Stavovi zvanične politike Beograda, odnosno ministarstva za Kosovo i Koordinacionog centra su nepromenjeni, to podrazumeva da svih 805 KPS policajaca sa Kosova koji su napustili tu službu nakon donošenja nelegitimnog Ustava i nelegalnog proglašenja Republike Kosovo spremni su da se vrate ali naravno pod patronatom, kapom UNMIK administracije, i to je zvaničan stav Vlade Republike Srbije”, izjavio je Stević.

Šef UNMIK-a Lamberto Zanijer i ministar za Kosovo Goran Bogdanović su prošle nedelje u Beogradu izmedju ostalog razgovarali i o problemu suspendovanih srpskih policajaca. Portparol UNMIK-a Aleksandar Ivanko kaže da je tom pirlikom ambasador Zanijer izneo jasan stav.

“Mi smo uvek ohrabrivali kosvske Srbe da se vrate u policiju jer su potrebni svojoj zajednici, ali pritom smo jasno istakli da komandni lanac ostaje Kosovska policija”, kazao je Ivanko.

Više stotina srpskih pripadnika Kosovske policije, KP, šest meseci bojkotuje rad u toj službi pošto ne žele da rade u institucijama nezavisnog Kosova. Oni žele da se vrate na posao ali da budu pod komandom UNMIK-a. Ali takav predlog je odbijen zbog činjenice da je u svim regionima, sem u Mitrovici, izvršena tranzicija sa UNMIK-a na Kosovsku policiju i te stanice su pod komandom službe u Prištini.

“Nadamo se da će biti kompromisa, ali ambasador Zanijer je jasno preneo da nema vraćanja unazad jer se radi o pitanju prenosa nadležnosti”, rekao je Ivanko.

Ipak srpska strana se nada da će se postići kompromis. Stević kaže da se kroz razgovore mora brzo tražiti rešenje zbog teškog socijalnog stanja srpskih policajaca i njihovih porodica. Ali Beograd neće odustati od svoje politike.

“Ono što radi Eulex za zvaničnu politiku Beograda i za ministarstvo je neprihvatljivo i mi bez nove odluke Saveta bezbednosti za sada a nadam se i ubuduće nemamo prava niti ovlašćenje da se drugačije ponašamo. Znači razgovora će biti jer imamo ozbiljan problem, to je 805 ljudi koji imaju odredjene lične i porodične probleme, ostali su bez posla, nemaju primanja u medjuvremenu su podizali kredite tako da nam je izuzetno stalo da se taj problem što pre reši”, rekao je on.

Kada je Vlada Srbije pozvala srpske policajce da napuste kosovske institucije, obećala je da će preuzeti brigu o njima, pošto su u medjuvremenu oni suspendovani. To će biti opcija ako UNMIK ne uzme u obzir srpske zahteve, rekao je Stević ne navodeći detalje.

“Ukoliko UNMIK administracija i privremene kosovske službe budu toliko krute i ne prihvate KPS policajce onda je Vlada, u prethodnom sazivu, donela zaljučke da iste preuzme i definiše im njihov status a kakav će status biti još uvek nije odlučeno”, istakao je Stević.

XS
SM
MD
LG