Dostupni linkovi

Optuženi za zločin u Lovasu niječu krivicu


Negdašnji pripadnik paravojne postrojbe "Dušan Silni" Jovan Dimitrijević u četvrtak je, pred Vijećem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu, u svojoj obrani zanijekao krivnju za ratni zločin nad Hrvatima u Lovasu u listopadu 1991.

"Ne osjećam se krivim. Nikoga nisam ubio, silovao, ništa protupravno nisam učinio", rekao je optuženik. Opisao je da su 18. listopada 1991. civili iz poljoprivredne zadruge u koloni pošli u smjeru koji njemu nije bio poznat te da su skrenuli u polje djeteline kroz koje su hodali u širini puta prema silosima.

Optuženik je zanijekao i pripadnost postrojbi "Dušan Silni" te rekao kako je mislio da je bio pripadnik Teritorijalne obrane.

Izjavio je kako nije vidio da je netko od civila bio mučen i zlostavljan te dodao kako je u zadruzi čuo kako je moguće da su neka polja na obodu sela minirana. Rekao je da je "civilima netko vjerojatno naredio da pođu u polje", ali nije mogao odgovoriti na upit tko je to bio. Ustvrdio je samo da je "kolonu civila i različite vojske predvodila JNA".

XS
SM
MD
LG