Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Različite ocene o kosovskoj spoljnoj politici


Skupština Kosova

Skupština Kosova je na današnjoj sednici vodila široku raspravu o spoljnoj politici zemlje. Raspravu je inicirala poziciona Alijansa Novo Kosovo, pozvavši ministra spoljnih poslova Kosova, Skendera Hisenija na interpelaciju pred Skupštinom.

Tokom rasprave koja je bila obojena stranačkim obeležjima istaknuto je da je MIP Kosova učinio onoliko koliko je realno bilo moguće u uslovima kada još uvek nisu kompletirani svi delovi ministarstva i kada se stvaraju prva diplomatska predstavništva Kosova.

Premijer Kosova Hašim Thaqi je izjavio da incijativa Srbije da Međunarodni sud pravde razmotri zakonitost proglašavanja nezavisnosti Kosova nikoga ne treba da iznenađuje:

„Ova incijativa Srbije je vrlo loša i uopšte ne doprinosi poboljšanju odnosa između dve države, Kosova i Srbije. Ovim Srbija još jednom dokazuje svoju politiku koja nema vizija u odnosu na mir, stabilnost, međusobnu saradnju i integraciju u evroatlantskim strukturama.“

Thaqi je rekao da ova i druge loše incijative, koje se mogu očekivati od strane Srbije, ne treba da izazivaju dvoumljenje i da plaše Kosovare na putu za integrisanje i ekonomski razvoj, te demokratizaciju:

„Svi mi treba jasno da kažemo da naša budućnost prolazi kroz Brisel i Vašington i nije vezana za Beograd.“

Ne isključujući mogućnost da ovo pitanje dođe do Međunarodnog suda pravde, Tači je rekao da nema mogućnosti da Sud odluči protiv nezavisnosti Kosova.


Govoreći u ime predlagača interpelacije, Alijanse Novo Kosovo, njen potpredsednik i poslanik Skupštine Kosova Ibrahim Gashi je rekao da je javnost uvidela da ima mnogo zastoja u struktuiranju MIP-a Kosova kojem nedostaje i strategija kratkoročnog i srednjoročnog delovanja u vođenju i unapređenju spoljne politike.

„Poslanička grupa ANK, ali i široka javnost na Kosovu je jasno uočila veliko zaostajanje koje se dogodilo i događa u izgradnji strukture MIP-a Kosova, stvaranju kratkoročne i srednjoročne strategije, neopravdano kašnjenje u izgradnji diplomatske službe i kao posledicu toga izraženu nesposobnost, do stepena neuspeha, u procesu lobiranja u priznanju države Kosovo od strane većine zemalja članica UN-a.“

Ministar spoljnih poslova Skender Hiseni je rekao da je osnovni interes Kosova i njenih građana priznanje nezavisnosti Kosova od što većeg broja država.

„Bez sumnje prvenstveni interesi Kosova i njenih građana se mogu sumirati u jednoj rečenici, ubrzanje procesa međunarodnog priznanja nezavisnosti."

Upravo polazeći od toga, prema njemu, MIP i on kao ministar su imali dva prioriteta, prvo izgradnja i funkcionalizacija ministarstva i drugo uspostavljanje kontakata i preduzimanje drugih mera radi unapređenja procesa priznanja nezavisnosti. On je istakao da MIP i dalje ima nedostataka u unutrašnjem organizovanju, i dalje deluje u uslovima koji nisu optimalni , kako što se tiče najosnovnijih prostornih kapaciteta do drugih mnogo složenijih potreba. On je istakao i da zadatak MIP-a nije samo lobiranje za priznanje nezavisnosti Kosova, već ima i druge takođe izuzetno značajne zadatke.

„Ministarstvo inostranih poslova nije ministarstvo za lobiranje, to je ministarstvo inostranih poslova koje ima i mnogobrojne druge zadatke, ovlašćenja i odgovornosti“, rekao je ministar Hyseni, ističući da je u ovom trenutku lobiranje najveći prioritet ovog ministarstva.

Rasprava u Skupštini Kosova na ovu temu je propraćena nezadovoljstvom opozicije, odnosno podrškom Vladi i Ministarstvu od strane vladajućih stranaka.

XS
SM
MD
LG