Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Na Kosovu stanje mirno


Komandant Kfora Giuseppe Emilio Gay

Premijer Kosova Hašim Tači i komandant Kfora general Đuzepe Emilio Gaj ocenili su danas da je bezbednosna situacija na Kosovu mirna i stabilna. Premijer Tači je rekao da i pored mnogih problema koji postoje na severu Kosova, ta oblast je pod kontrolom NATO trupa.

Bezbednost na Kosovu sa posebnim osvrtom na severni deo bila je glavna tema razgovora premijera Kosova Hašima Tačija i komandanta Kfora generala Đuzepea Emilija Gaja.

Dvojica zvaničnika su ocenili da je situacija mirna i stabilna. Premijer Tači je istakao da na severu Kosova ima problema ali da Kfor kontroliše situaciju.

“Na severu ima problema, prisutna je korupcija i organizovani kriminal ali verujemo da ćemo uspeti. Odgovornost ima NATO, radi se na postepenom raspoređivanju Eulexa i institucija Kosova”, rekao je Tači.

Komandant Kfora je rekao da međunarodne mirovne snage nastavljaju da se angažuju na očuvanju mira.

“Ja sam kao komandant Kfora pružio uveravanja da ćemo biti odgovorni za sigurnost i da ćemo se brinuti o miru na celoj teritoriji Kosova”, rekao je general Đuzepe Emilio Gaj posle prvog sureta sa kosovskim premijerom otkako je krajem avgusta stupio na dužnost komandanta Kfora.

Italijanski general je izrazio spremnost za saradnju sa kosovskim institucijama, UNMIK-om i Eulexom.

Premijer Tači se osvrnuo i na posetu ministra za Kosovo Gorana Bogdanovića Gračanici i nekim srpskim selima ocenivši da je dolazak srpskih zvaničnika u nadležnosti UNMIK-a.

Govoreći o mogućnosti dijaloga Prištine i Beograda, a koji pokušava da inicira šef UNMIK-a Lambero Zanijer, Tači je ponovio stav kosovske Vlade da se može razgovarati samo o tehničkim pitanjima i na nivou dve nezavisne države.

XS
SM
MD
LG