Dostupni linkovi

Karadžić na Statusnoj konferenciji


Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić, izručen Haškome sudu u srpnju nakon dugogodišnjeg bijega, u srijedu izlazi pred Sud na statusnoj konferenciji kojom se priprema njegovo suđenje za ratne zločine i genocid tijekom rata u Bosni i Hercegovini.

Sudac Iain Bonomy sazvao je konferenciju za 15 sati u srijedu poslije podne namijenivši tužiteljima dva sata da iznesu tijek postupaka koje će provesti u svrhu pripreme dugoočekivanog suđenja Karadžiću koji je Haškom sudu (ICTY) bio izručen 30. srpnja, nakon 13 godina bijega.

Optužnica u 11 točaka iz 2000. tereti Karadžića (63), po osobnoj i zapovjednoj odgovornosti za genocid, zločine protiv čovječnosti, teške povrede Ženevskih konvencija i kršenje zakona i običaja ratovanja koji se odnose na etničko čišćenje.

Očekuje se da će tužitelji reći sucu dokle su dospjeli u izmjenama optužnice koja bi trebala uzeti u obzir nove dokaze otkrivene ili predstavljene na suđenjima od 2000.

U prva dva pojavljivanja pred sucem Karadžić se odbio izjasniti o krivnji i osporavao je nadležnost suda te tvrdio da je s bivšim američkim mirovnim posrednikom Richardom Holbrookom dogovorio imunitet od progona u zamjenu za povlačenje iz javnosti.

Kao nekadašnji politički vođa bosanskih Srba, Karadžić je uz svog suradnika, bivšeg vojnog zapovjednika Ratka Mladića, jedan od najtraženijih optuženih ratnih zločinaca na prostoru bivše Jugoslavije, a smatra se da je on idejni tvorac najtežih zločina, pokolja više od 8.000 bosanskih muslimana u Srebrenici 1995. i smrtonosne opsade Sarajeva koja je trajala dulje od dvije godine.

Karadžić je podnio najmanje 10 podnesaka na optužnicu i pred tužiteljstvom je zadaća da je upotpuni i predstavi kako bi suđenje moglo što prije početi.

XS
SM
MD
LG