Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Mesić o promjenama Ustava Hrvatske


Komentirajući inicijativu za promjenu Ustava kako bi se omogućilo izručivanje vlastitih državljana drugim zemljama te bojazni hrvatskih branitelja da bi Srbija mogla tražiti njihove izručenje, predsjednik Republike Stjepan Mesić je danas kazao kako se to ne odnosi na branitelje, već na one koji su počinili kažnjiva djela.

U izjavi za novinare po obilasku Jesenskog međunarodnog zagrebačkog velesajma (JMZV) Mesić je kazao da je pogrešno govoriti da se to odnosi na branitelje.

"Kada se govori o izručenjima može se govoriti samo o tome je li neki počinitelj kažnjivog djela prešao granicu i tražio utočište, azil u drugoj zemlji. Za njih ne bi smjelo biti azila, oni bi morali odgovarati za ono što su učinili", istaknuo je Predsjednik.

Jer, dodao je, ne može netko učiniti kažnjivo djelo u Bosni i Hercegovini pa doći u Hrvatsku, živjeti u svojoj vili, voziti svoj čamac i svoje mercedese. "To nije u redu. Isto tako, ako netko počini kazneno djelo u Hrvatskoj da samo napravi nekoliko koraka i on je zaštićen. To se mora riješiti međudržavnim sporazumom, a ako treba svakako i promijeniti zakonsku regulativu", izjavio je Mesić.

XS
SM
MD
LG