Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Eulex za nezavisno i multietničko sudstvo


Yves de Kermabone

Zvaničnici Eulexa izjavili su danas u Prištini da će podržati izgradnju nezavisnog i multietničkog pravosudnog sistema na Kosovu. Posle susreta sa ministarkom pravde Kosova Nekibom Keljmendi sudije i tužioci iz zemalja EU su najavili punu saradnju sa kosovskim vlastima, istakavši da je problem severa Kosova politički.

Eulex neće formirati paralelni sudski sistem već će pomoći Kosovu da izgradi nezaivno, jedinstveno i muletničko pravosuđe, izjavio je šef Odseka za pravosuđe u Eulexu Alberto Perduka.

Perduka je rekao da će taj sistem značiti pristup građanima i pružanje zaštite žrtvama. Govoreći o pitanju funkcionisanja pravosuđa na severu Kosova, Perduka je rekao da će Eulex dati svoj doprinos iako tamo postoji politički problem.

“Ako govorimo o severnoj Mitrovici i severnom Kosovu tamo ne postoji tehnički već politički problem. Mi ćemo raditi kako bismo stvorili uslove i doprineli razvoju sudstva s obzirom da svaki građanim ima pravo na pristup pravosuđu”, kazao je Perduka.

Delegacija sudija i tružilaca Eulexa, predvodjena šefom te misije Iv De Kermabonom razgovarala je sa ministarkom pravde Nekibe Keljmendi. Ministarka je obećala punu saradnju sa Eulexom u reformisanju kosovskog sudstva. Ona je ocenila da će uz pomoć evrospskih sudija i tužilaca Kosovo izgraditi sudstvo prema evropskim standardima, navodeći da su pritoteti reforme i efikasnost u radu sudija.

Misiju Eulexa čini 2.000 sudija, tužilaca, policajaca i drugih zvaničnika iz zemalja Evropske unije, a njihovo raspoređivanje počinje naredne sedmice. Očekuje se da misija u potpunosti počne sa radom do kraja jeseni. U međuvremenu, ova misija je počela je da preuzima resurse, odnosno objekte i opremu, misije Ujedinjenih nacija.

Međutim, raspoređivanje pripadnika Eulexa u srpskim sredinama biće problematično.

Vlasti u Srbiji protive se misiji Eulexa bez odobrenja SBUN jer ona znači legalizaciju plana Martija Ahtisarija koji je odbijen u Beogradu. U tom pogledu šef misije Eulexa Iv De Kermabon je izjavio da Evropska unija preduzima napore kako bi ubedila Beograd da prihvati policijsko-pravosudnu misiju EU.
XS
SM
MD
LG