Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Pokušaj pravdanja pred domaćom javnošću


Hashim Thaqi

Zvaničnici Kosova smatraju kako je inicijativa Srbije da se na Generalnoj skupštini UN-a usvoji rezolucija da Međunarodni sud pravde oceni zakonitost proglašavanja nezavisnosti Kosova još jedan pokušaj Srbije da uspori proces priznanja nezavisnosti Kosova, koji je prema njima nepovratan. To takođe prema njima predstavlja i posednji pokušaj pravdanja pred domaćom javnošću da čine sve da onemoguće nezavisnost Kosova.

Premijer Kosova Hashim Thaqi kaže kako su ovo poslednji potezi da se Srbija pred domaćom javnošću opravda za nezavisnost Kosova.

„Srbija čini poslednje napore da bi se opravdala pred svojom javnošću. Srbija zna da je Kosovo nezavisna i suverena država koju su priznale 46 demokratske države sveta, najznačajnije sile svetske politike.“


Thaqi je rekao da će proces nezavisnosti Kosova imati samo priznanja, unapređenje i integraciju, a nikako povratak, što je pretenzija Srbije.

„Srbija treba da misli kako da olakša našu međususedsku i međudržavnu komunikaciju kako bismo jedni drugima olakšali posao na integraciji u EU i NATO, da ne postavljamo prepreke jedni drugima.“

Thaqi je izrazio uverenje da će se ovaj proces ostvariti onako kako je predviđeno u agendi EU, Vašingtona i svih međunarodnih prijatelja i partnera i da će Kosovo u narednom periodu priznati još mnoge države.

I predsednik Skupštine Kosova Jakup Krasnići smatra da je ovo još jedna inicijativa Srbije da uspori proces priznanja Kosova kao nezavisne i suverene države.

„Ovo je još jedan pokušaj režima u Beogradu da ometa priznanje nezavisne i suverene države Kosovo od strane zemalja članica organizacije Ujedinjenih nacija.“

Krasnići kaže da predstavnici Kosova imaju poverenja da, i u slučaju da se ovo pitanje nađe pred Međunarodnim sudom pravde, neće biti doneta odluka protiv politčke volje naroda Kosova.

„Mi verujemo da Međunarodni sud neće doneti odluku protivno volji naroda Kosova, pošto je celokupna politička aktivnost koja je vođena na Kosovu, od proglašavanja nezavisnosti i posle toga, vođena u saglasnosti sa međunarodnim pravom.“


Krasnići kaže da ukoliko je neko desetinama godina radio i delovao protiv međunarodnog prava to je režim u Beogradu i istakao da veruje da bi i MSP dao zasluženi odgovor onima koji su mnogo puta do sada gazili međunarodno pravo.
XS
SM
MD
LG