Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Srbi podeljeni oko saradnje sa Eulexom


Rada Trajković

Potpredsednica Srpskog nacionalnog veća Rada Trajković izjavila je za Radio Slobodna Evropa da su kosovski Srbi, u zavisnosti od toga kojoj političkoj opciji pripadaju, podeljeni po pitanju saradnje sa misijom EU, Eulexom.

I dok je prema njenoj oceni saradnja sa Eulexom neophodna, predstavnici Srba sa severa Kosova tu misiju odbacuju kao ilegalnu.

Kosovski Srbi su podeljeni po pitanju saradnje sa Eulexom. I dok ima onih koji ne pristaju da prihvate misiju EU, mnogi drugi Srbi smatraju da treba sarađivati sa pravosudno-policijskom misijom Eulexom.

Različito gledanje na situaciju ne zavisi od toga da li Srbi žive na severu ili u centralnom Kosovu, već ideologije koju slede predstavnici u tim krajevima, kaže potpredsednica Srpskog nacionalnog veća Rada Trajković.

“Teritorijalna usmerenost Srba nije presudna što se tiče svega onoga što podrazumeva političke odluke Srba sa Kosova. Prosto negde mi se čini da postoji ta ideološka podela. Mnogo više srpsko pitanje se tretira kroz nešto što su parole nego kroz nešto što podrazumeva rad na sadržini i na pravim principima i mogućnostima i realnosti u kojima Srbi sa Kosova mogu da opstanu. U tom smislu mi bismo mogli da identifikujemo neke razlike u smislu nečega što je sve ono što podrazumeva Eulex”, izjavila je Trajkovićeva.

Trajkovićeva, koja živi u Gračanici, istakla je da će predstavnici opozicionih stranaka Srbije koje su na čelu lokalnih vlasti u većini srpskih sredina, promovisati princip nesaradnje sa Eulexom. Ali ne zadugo, smatra ona.

“Ja mislim da početni problem Srba za prihvatanje Eulexa na kraju će se završiti da će Srbi ipak ukoliko bude konstruktivne rasprave to prihvatiti”, kazala je Rada Trajković.

Potpredsednica SNV je ocenila da je Eulex kao misija EU neophodan Albancima a posebno Srbima kao ugroženoj zajednici, zbog cilja koji ima a to je uspostavljanje evropskih standarda i vladavine prava svuda na Kosovu.

Ali drugačije na tu misiju gleda predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova Milan Ivanović.

“Srbi ne prihvataju odluku onih zemalja Evropske unije koje su učestvovale u stvaranju nezavisnog Kosova, koje su priznale nezavisno Kosovo o slanju jedne nezakonite nelegalne misije Eulexa, koja je u okviru Ahtisarijevog plana predviđena da sprovodi nezavisno Kosovo”, rekao je Ivanović.

Ivanović dodaje da će se u odnosu prema misiji EU poštovati odluka Skupštine Srbije o odbacivanju misije koja ugrožava teritorijalni integritet Srbije.

“Srbi su rešeni i Srbi mogu ostati i opstati na Kosovu samo u okviru svoje države i preko institucija svoje države”, smatra Ivanović.

A kada je u pitanju opstanak Srba Trajkovićeva ističe da je tu neohpodna saradnja sa međunarodnom zajednicom. Ona pritom upozorava da institucije u Prištini ni posle nezavisnosti nisu uradile ništa na poboljšanju položaja Srba.

“Mi smo u fazi jedne teške institucionalne diskriminacije i vrlo sofisticiranog pritiska na srpsku zajednicu i ukoliko ne nađemo odgovor na sve to, a partneri su nam u Eulexu i u međunarodnoj zajednici, mi ćemo teško moći da organizujemo život koji bi pozdrazumevao prosperitet i trajni opstanak Srba”, ukazala je Rada Trajković.

XS
SM
MD
LG