Dostupni linkovi

Eulex ne sme zameniti Unmik


Kosovska Mitrovica, Foto: Ricki Green
Kosovska Mitrovica, Foto: Ricki Green

Skupština zajednica opština na Kosovu izrazila je na današnjoj (subota) sednici održanoj u Kosovskoj Mitrovici čvrst stav da misija Eulex ne sme zameniti UNMIK na Kosovu, jer bi to bilo kršenje rezolucije 12 44 SB UN na najbrutalniji način.

U Zaključcima sa sednice se navodi da “pošto se na delu prostora Kosova i Metohije misija EULEX već rasporedila bez ikakvog relevantnog pravnog osnova, Skupština zajednica opština Kosova i Metohije utvrđuje da se EULEX ne može proširiti na srpske opštine i naselja te da će svaki takav pokušaj naići na otpor srpskog naroda u Pokrajini“.

Dalje se navodi da izjava predsednika Vlade Srbije Mirka Cvetkovića o rekonfiguraciji EULEX-a stvara u srpskom narodu ozbiljnu zabrinutost i da zato rukovodstvo Skupštine zajednica opština KiM mora u najskorije vreme na sastanku sa predsednikom Vlade razjasniti takve javno izrečene stavove.

Skupština zajednica opština Kosova zahteva od Vlade Srbije da shodno Akcionom planu redovno ispunjava svoje finansijske obaveze prema srpskoj KPS policiji, pravosuđu, carinskoj službi i lokalnoj samoupravi na Kosovu.

Od Ministarstva za Kosovo se očekuje jasan stav prema zaposlenima u institucijama države Srbije koji su istovremeno na platnom spisku samoproglašene “Republike Kosovo“.

Takođe se insistira na povratku svih državnih institucija na Kosovo, a veruje se i da će Vlada Srbije poštovati izbornu volju građana prilikom sprovođenja kadrovske politike na Kosovu.

Skupština zajednica opština Kosova očekuje da Vlada Srbije i resorno Ministarstvo pokrenu živu investicionu aktivnost kojom će se omogućiti otvaranje novih radnih mesta, ali i povratak i zbrinjavanje Srba prognanih sa Kosova.

Na kraju, očekuje se od Ministarstva spoljnjih poslova da energično reaguje na plansko iseljavanje mladih Srba u organizaciji zapadnih zemalja Norveške, Švajcarske, Danske itd. jer to, kako se ocenjuje u Zaključcima, predstavlja nastavak etničkog čišćenja započetog 1999. godine.

XS
SM
MD
LG