Dostupni linkovi

Uspješno izveden test "Big Bang ubrzivača"


Posmatranje eksperimenta, 10.09.2008.
Posmatranje eksperimenta, 10.09.2008.

U srijedu je uspješno izveden prvi glavni test LHC sprave "ispaljivanjem" prvog snopa protona, zasad samo u jednom smjeru. Naučnici su objavili da je ovaj snop pušten do prve kontrolne tačke, a popraćen je aplauzom fizičara i više stotina akreditovanih novinara iz cijelog svijeta koji su prisustvovali eksperimentu.

Dvije bijele tačke zablinkale su na kompjuterskom ekranu ukazujući na to da su protoni stigli do finalne tačke u ubrzivaču.
Naučnici se nadaju da će ovim sudaranjem moći uvidjeti komponente atoma. Početak testiranja sprave iščekivalo je 9.000 fizičara širom svijeta.

Najambiciozniji naučni ekperiment u historiji provodi se U Evropskom centru za nuklearna istraživanja CERN u tunelu na dubini od 100 metara, na švicarsko-francuskoj granici, gdje se nalazi sprava nazvana hadronski akcelerator čestica LHC. Ova sprava ima za cilj vještački stvoriti uslove kakvi su postojali u trenucima nastanka svemira prije 13 milijardi godina.

Narednih mjeseci LHC, koji se razvija već 20 godina i koštao je skoro 10 milijadri dolara, testirat će se da bi za tri godine počeo raditi punim intenzitetom. 60.000 kompjutera širom svijeta registruje ispaljivanje čestica i sva dešavanja kod tih minijaturnih vatrenih kugli.

Pokus koji je počeo na CERN-u otkrit će puno o "tamnoj tvari", antimateriji i vjerojatno skrivenim dimenzijama prostora i vremena.

Također bi mogao otkriti i dokaze o hipotetičkoj čestici – Higgsovom bosonu – za koju se vjeruje da daje masu drugim česticama te da je to upravo tvar od koje je stvoren svemir. Ta je čestica jedini još neotkriveni sastojak tzv. Standardnog modela elementarnih čestica.

Životinja sa zemlje preživela u otvorenom svemiru 10 dana

Maleni dugoživci, kojih na Zemlji ima preko 800 vrsta prije godinu dana poslani su u svemir i nakon deset dana velik broj ih je preživio bez ikakve zaštite.

Dugoživci ili Tardigrade su mikroskopske životinje manje od jednog milimetra koje žive u svim morima, ali i vlažnim područjima na kopnu poput algi, mahovina i lišajeva. Jedine su životinje koje posjeduju ekstremni oblik hibernacije tako da u nepovoljnim uvjetima na kopnu presuše i skvrče se do stanja obamrlosti te tako mogu preživjeti nekoliko godina dok uvjeti ponovno ne postanu povoljni.

Temperature od -272 do 150 stupnjeva nisu im problem

Ukupno mogu preživjeti do 100 godina, a zamrznuti mogu biti beskonačno. Testiranja na tim životinjicama pokazala su njihovu izrazitu otpornost na temperature od -272,8 pa do 150 stupnjeva Celzijusevih. Ukupno je prije godinu dana u svemir poslano 3.000 jedinki dugoživaca od kojih su neki primjerci i nakon 10 dana u svemiru uspjeli preživjeti.

Projekt je bio pod vodstvom Europske svemirske organizacije s Ingemarom Jonssonom na čelu: "Glavno otkriće jest to da ekstremni uvjeti svemira, koji uključuju jaku dehidraciju i kozmičko zračenje nisu problem za dugoživce", rekao je.

Dugoživac kao inspiracija za liječenje raka

Dugoživci su lansirani u svemir brodom FOTON-M3 koji se nalazio u orbiti 270 km iznad zemlje kako bi se životinjice izložile ekstremnoj hladnoći, vakuumu i sunčevom zračenju koje je 1.000 puta jače nego na Zemlji. Iako ultraljubičasto zračenje dugoživcima šteti, neki su primjerci i to preživjeli. Nakon boravka u svemiru preživjeli primjerci pretrpjeli su oštećenja DNA, no nekako su se opet mogle regenerirati što može pomoći u liječenju raka, kazao je Jonsson.

Prva životinja koja je preživjela svemirske uvjete

Prilikom terapije protiv raka stradaju i zdrave stanice, a kada bi se otkrio način na koji dugoživci regeneriraju sami sebe i kada bi to primijenili na liječenje protiv raka, ono bi bilo uspješnije. Biolog Bob Goldstein sa sveučilišta u Sjevernoj Karolini izjavio je kako: "niti jedna životinja osim dugoživaca nije prethodno mogla preživjeti uvjete u svemiru" te je
nadodao: "Životinje koje su se oporavile nakon boravka u svemiru zaista je izvanredno otkriće".

Sahara će zazelenjeti?

Sahara
Može li se jedan od najokrutnijih predjela Zemlje pretvoriti u plodno tlo, oazu kakva se samo priviđa omamljenim saharskim lutalicama? Tri poduzetnika misle da može i već imaju projekt.

Sahara Forest Project ideja je Charlieja Patona, Michalea Pawlyna i Billa Wattsa, trojice poduzetnika koji misle da mogu postići nemoguće – pretvoriti pustinju u oazu.

Uz pomoć dviju već dokazanih tehnologija spremni su zazeleniti afričku pustinju i tako dati dugoiščekivanu infuziju iscrpljenom kontinentu. Radi se konkretno o tehnologijama zvanim Seawater Greenhouse te Concentrated Solar Power, od kojih se prvom posredstvom sunčevih zraka morska voda pročišćava, odnosno desalinizira, a drugom uz pomoć tisuća ogledala usmjeravaju sunčeve zrake koje zagrijavaju bojler iz kojeg para pokreće turbine za proizvodnju energije.

Ovime dobivena čista voda koristila bi se kod uzgoja različitih usjeva za proizvodnju biogoriva, a za cjelokupni projekt vizionarski trojac predviđa trošak od 80 milijuna eura.

Detalje će iznijeti na konferenciji Future of Science's Fourth World između 24. i 27. rujna.

Grad bogat izmetom

Američki grad San Antonio sklopio je sporazum zahvaljujući kojemu će postati prvi grad u SAD-u koji će na komercijalnoj razini prikupljati plin metan iz ljudskog izmeta i pretvarati ga u gorivo.

Stanovnici toga teksaškog grada godišnje proizvode 140.000 tona tvari koje se nježno nazivaju "bio-otpadom", a koje se mogu pretvoriti u prirodni plin, izjavio je jedan gradski dužnosnik.

"Mogli bismo to nazvati i nekako drugačije", rekao je i dodao kako će glavni nusprodukt ljudskog izmeta - metan - uskoro biti pretvaran u prirodni plin koji će se koristiti kao gorivo u američkim energetskim postrojenjima.

Grad je odobrio sporazum, prema kojemu će privatna tvrtka Ameresco pretvarati ljudski "bio-otpad" u prirodni plin, u količini od 1,5 milijuna kubnih stopa dnevno. Prethodno će iz toga otpada izdvojiti tekućinu i ugljični dioksid. Tako dobiveni plin prodavat će se na tržištu.

Nakon ovoga sporazuma, 90 posto tvari koje građani San Antonija isperu u svojim zahodskim školjkama bit će reciklirano. Tekućine se već koriste za navodnjavanje, krute tvari se pretvaraju u kompost, a sada će se iskorištavati i metan.

Uz pomoć steroida spontani pobačaj postaće prošlost ?

Hiljade žena u Velikoj Britaniji biće pošteđene spontanih pobačaja nakon što su ljekari otkrili da uz pomoć vrlo jeftinog lijeka mogu spriječiti to traumatično iskustvo.

Istraživači i ljekari s liverpulskog univerziteta u Velikoj Britaniji došli su do sigurnog zaključka da veliki broj spontanih pobačaja izaziva hiperaktivnost imunog sistema.

Tretmani s običnim steroidima koji se koriste za liječenje astme i alergija mogu zaštititi plod u ranim sedmicama trudnoće, tvrde ljekari. Oko 75% žena koje su imale spontani pobačaj su nakon uzimanja sterioda uspjele iznijeti trudnoću i roditi zdravo dijete, prenio je danas Daily Mail.

"Ovo jeste pitanje života ili smrti. Mnogi parovi pate zbog spontanih pobačaja kojima se ne može otkriti konkretan uzrok. Lijek je ovim ženama prijeko potreban",
rekla je dr. Siobhan Quenby, jedna od glavnih istraživačica na ovom projektu.

Lijek će biti potreban samo tokom prvog mjeseca trudnoće, a u apotekama će biti dostupan po niskoj cijeni u iznosu od dva eura.

XS
SM
MD
LG