Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vijesti

Smijenjen generalni direktor BH RTV

Kako javlja BH radio-1 na noćašnjoj sjednici Upravnog odbora BH radio televizije, koja je završena iza ponoći, smijenjen je dosadašnji generalni direktor BH RTV Mehmed Agović. Upravni odbor je za vršioca dužnosti generalnog direktora postavio Jakova Jurjevića.

Pogledajte najnovije vesti dana

Trump ponovo napao francuskog predsjednika, Macron bez komentara

Donald Trump Emmanuel Macron u Jelisejskoj palati 10. novembra 2018.

Američki predsjednik Donald Trump ponovo je na Twitteru u seriji tweetova napao francuskog predsjednika Emmanuela Macrona. Trump se bavio Macronovim "niskim procentom podrške", i nefer trgovinskom praksom, samo par dana nakon posjete jednom od ključnih američkih saveznika. Još jednom je zatražio od svog NATO saveznika da povećaju plaćanje za Alijansu.

"Problem je da Emmanuel pati od veoma niske stope podrške u Francuskoj, 26 posto a stopa nezaposlnosti je skoro 10 posto" napisao je Trump.

Američki predsjednik se posebno osvrnuo na opasku o opasnosti od nacionalizma, iz Macronovog govora na obilježavanju godišnjice kraja Prvog svjetskog rata u kojoj je se američki predsjednik prepoznao jer je, nedavno, za samog sebe rekao da je "nacionalista".

"Usput budi rečeno nema zemlje više nacionalističke od Francuske, veoma ponosni ljudi-i tako i treba!" napisao je Trump završivši misao u narednom tweetu velikim slovima ispisanim "Učinimo Francusku ponovo velikom!"

Trump se takođe osvrnuo i na prošlosedmične riječi francuskog predsjednika da Evropa treba sopstvnu vojsku da bi se, kako je rekao, zaštitila od Rusije, Kine ali potencijalno i od SAD.

"Macron je najavio izgradnju sopstvene armije da zašiti Evropu od SAD, Kine i Rusije. Ali bila je Njemačka u Prvom i Drugom svjetskom ratu-kako je to ispalo za Francusku? upitao je Trump i odgvorio:

"Bili su počeli da uče Njemački u Parizu prije nego što su stigle SAD. Plati za NATO ili ne!" poručio je.

Iz kabineta francuskog predsjednika Emmanuela Macrona saopšteno je u utorak medijima da "nemaju komentar" na seriju Trumpovih napada. Rečeno je i da je pozicija predsjednika Macrona kada je riječ o odbrani "veoma jasna."

Trump se pak u još jednom tweetu osvrnuo i na kritike na njegov račun zbog toga što se zbog kiše nije pojavio na vojnom groblju na odavanju počasti borcima iz Prvog svjetskog rata.

"Usput budi rečeno kada je rečeno da helikopter ne može da leti do groblja, jer je vidljivot bila nula, ja sam predložio vožnju. Tajna služba je rekla ne, predakleko od aerodroma i velika blokiranost Pariza. Govorio sam sljedećeg dana na američkom groblju dok je kiša lila. Malo izvješteno -lažne vijesti"

Krišto: Ima vremena za konstituirajuću sjednicu

Borjana Krišto

Zamjenica predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta BiH Borjana Krišto demantovala je tvrdnje Mladena Bosića u vezi sa opstruisnjem formiranja novog saziva Parlamenta BiH, rekavši da ne postoje prepreke niti problemi u vezi sa zakazivanjem konstituirajuće sjednice novog saziva Parlamenta BiH, prenosi Klix.ba.

Ona smatra da ima vremena za zakazivanje konstituirajuće sjednice.

"Nigdje nema nikakvih problema da Šefik Džaferović preuzme funkciju člana Predsjedništva BiH. On više nije zastupnik, ali on može dati saglasnot i ovlastiti kolegu. Imamo 5 ili 10 dana za zakazivanje konstituirajuće sjednice", kazala je Krišto.

Krišto je dodala da nema nikakvih prepreke ni u Izbornom zakonu BiH te da sjednica može biti održana 4., 5. ili 6. decembra.

"Svako ima svoj stav, a kada ga ja budem imala reći ću. Možda ćemo zakazati sjednicu za pet dana, ali danas nismo. Vjerujem da će biti zakazana i održana u skladu s poslovnikom. Mi to moramo reći sve troje zajedno", kazala je zamjenica predsjedavajućeg.

Potpredsjednica Hrvatske demokratske zajednice BiH je prokomentarisala i izjave Mladena Bosića koji je kazao da ne želi prejudicirati da li se radi o najavljenim blokadama HDZ-a u vezi s formiranjem vlasti.

"Ne želim komentarisati njegove izjave, ali možda on ima svoje frustracije, možda i političke pa iznosi to. HDZ je dobio skoro apsolutno povjerenje hrvatskog naroda i ponašat će se odgovorno kada govorimo o efikasnosti, ali i našim programskim ciljevima koje smo zacrtali i dali riječ hrvatskom narodu", dodala je ona.

Krišto smatra da se sve može uraditi u skladu s Ustavom i u skladu s poslovnikom.

"Imamo 10 dana da zakažemo sjednicu. Ako se i ne odradi u tom periodu, ni to nije problem. Postoji poslovnička procedura koja kaže da najstariji član privremeno predsjedava do izbora novog predsjedatelja. Ako član kolegija ne može prisustvovati, on može ovlastiti nekoga iz svog kluba da donosi odluke. Ne znam čemu tolika prašina", zaključila je Krišto.

Jak zemljotes u Crnoj Gori kod Ulcinja, osjetio se i u Podgorici

Ulcinj, obala

Zemljotres čiji je epicentar bio četiri kilometra sjeveroistočno od Ulcinja, osjetio se u utorak na cijelom crnogorskom primorju i Podgorici.

Dok je Evropsko-mediteranski seizmološki centar saopštio da je jačina bila 5,1 po Rihterovoj skali, Hidrometeorološki zavod Crne Gore je naveo da je to bio potres od 4,3 jedinice Rihterove skale.

Potres 4,3 jedinice Rihterove skale je registrovan u 14:47 sati, tri kilometra jugoistično od Vladimira, kod Ulcinja.

Seizmolozi taj zemljotres koji su osjetli i stanovnici Podgorice, kvalifikuju kao potres manje jačine i navode da nije mogao izazvati materijalnu štetu u epicentralnom području.

Prema podacima Evropsko-mediteranskog seizmološkog Centra, žarište zemljotresa je bilo na veoma maloj dubini od dva kilometra.

Raste broj žrtava požara u Kaliforniji

Simi dolina, Kalifornija, 12. novembra 2018.

Broj žrtva velikog požara koji je zahvatio američku saveznu državu Kaliforniju popeo sa na 42, saopšteno je nakon što je u pustoši koju vatra ostavlja za sobom pronađeno još 13 tijela.

Uništeno je 7.200 domova, a vatra koju raspiruje vjetar predstavlja prijetnju za još 57.000 kuća. Ova požar tako je postao najstravičniji u istoriji Kalifornije premašvši onaj iz 1933. godine u Grifit parku po posljedicama i broju žrtava.

Prije objavljivanja novog broja stradalih bilo je saopšteno da se više od 200 osoba vode kao nestali.

Jaki vjetrovi otežavaju i gašenje i potragu za stradalima i ugroženima. I u utorak se očekuje jačina vjetrova od 64 kilometra na sat, a u ponedjeljak su na nekoliko mjesta započeli i novi požari, ali je manji od ta dva, prema navodima Reutersa, u međuvremenu ugašen.

Sve ukupno više od 300.000 ljudi prisliljeno je da napusti domove širom Kalifornije, a među njima i mnogi bogati i slavni koji su imali imanja na obali Malibua.

Američki predsjednik Donald Trump proglasio je "veliku katastrofu" u ovaj državi, te je federalne fondove stavio na raspolaganje za pomoć pogođenom stanovništvu.

Bosić: Krišto opstruisala formiranje novog saziva Parlamenta BiH

Mladen Bosić,

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić saopštio je da Borjana Krišto nije dala podršku za zakazivanje konstituirajuće sjednice novog saziva Parlamenta BiH.Bosić je istakao razočarenje zbog toga što je zakazivanje sjednice trebalo biti čista formalnost.

"Na moje veliko iznenađenje, prijedlog za zakazivanje konstituirajuće sjednice nije dobio podršku sva tri člana. Prijedlog je bio da se 5. decembra zakaže sjednica i obavi zakonska dužnost. Borjana Krišto nije dala saglanost za održavanje sjednice niti je predložila drugi datum s obrazloženjem da je rano da se o tome dogovaramo. Ne mogu da komentarišem o čemu se tačno radi, odnosno da li je riječ o bojkotu formiranja novog saziva Parlamenta ili je riječ o nekim drugim stvarima", rekao je Bosić.

On je rekao da je u ponedjeljak formiranje novog saziva Predsjedništva BiH i da član kolegija Zastupničkog doma PS BiH preuzima novu dužnost na mjestu člana Predsjedništva BiH.

"U takvim uslovima se problematizuje njegovo daljnje učešće u kolegiju Zastupničkog doma. I iz tih razloga sam bio za to da danas zakažemo i da donesemo odluke dok je Džaferović još u ovoj funkciji", dodao je Bosić.

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH je kazao da ovakvi potezi pokazuju da se u budućnosti ne mogu očekivati bolje stvari nego što su bile do sada.

"Tražit ćemo da vidimo šta to sada znači. Ako nema zakazane konstituirajuće sjednice od prethodnog kolegija, da li postoji druga institucija ili način da se zakaže ta sjednica. Na ovakav način vršiti opstrukciju formiranja parlamenta nije dopustivo", smatra Bosić.

On je istakao da Krišto nije ponudila nijedan drugi prijedlog ili datum za održavanje sjednice.

"Ovo je sada neki vakuum, zaista ne znam šta da kažem. Ovo se smatralo formalnošću, jer neko mora zakazati sjednicu. Ali ispalo je da to nije formalnost.

Na pitanje da li ovo predstavlja početak HDZ-ovih najava o blokiranju rada institucija, Bosić je kazao da bi bilo pretenciozno govoriti na osnovu ovog slučaja.

"Da li je to dio početka blokiranja formiranja institucija, zaista ne znam. Ovo je prvi slučaj da se takvo nešto dešava", smatra Bosić.

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG