Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Određeni prioriteti Vlade Kosova i međunarodnih misija


Peter Faith

Šef Međunarodne civilne kancerlarije na Kosovu Piter Fejt izjavio je da su decentralizacija, vladavina zakona i reforma sektora bezbednosti glavni prioriteti na kojima će raditi Vlada Kosova u saradnji sa međunarodnim misijama. Posle sastanka Međunarodne upravljačke grupe, Fejt je kazao da preduzmaju svi koraci u cilju sprovođenja odredbi plana Martija Ahtisarija o statusu Kosova.

Na Kosovu je neophodno reformisati lokalnu upravu, institucije zadužene za bezbednost i ojačati vladavinu zakona, izjavio je šef Međunarodne civilne kancerlarije na Kosovu Piter Fejt posle sastanka Međunarodne upravljačke grupe u Prištini, čije su zemlje članice bile zastupljene na nivou političkih direktora za Balkan.
Fejt je kazao da su diplomate zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova ocenila da je na Kosovu postignut napredak uz očekivanje da će se nastaviti reforme koje su predvidjene planom Martija Ahtisarija.
“Prioriteti koje sam identifikovao su decentralizacija, vladavina zakona i reforme bezbednosnog sektora. Reforme će se spovoditi u saradnji sa misijom Eulexa i Kforom”, kazao je Fejt.
Prema oceni Pitera Fejta, da bi počelo sprovođenje reformi na Kosovu neophodno je da se najpre osnuje Ustavni sud i imenuju međunarodni sudije i tužioci.
Fejt je između ostalog najavio da će se u saradnji sa NATO-om do sredine 2009. godine postaviti temelji Bezbednosnih snaga Kosova. Takođe je rekao da je neophodno da se u dogledno vreme stabilizuje stanje na severu Kosova i počnu sa radom carinski punktovi na granici sa Srbijom.
“Tim pitanjem će se baviti Eulex kada se bude rasporedio na celoj teritoriji Koova, kao i nekim drugim pitanjima koja treba da budu teme dijaloga Prištine i Beograd, a koji pokušava da vodi šef UNMIK-a", kazao je Fejt.
Čelnici institucija Kosova su izjavili da su spremni da realizuju sve zadatke. Predsednik Skupštine Kosova Jakup Krasnići, koji je prisustvovao sastanku Međunarodne upravljačke grupe, pružio je uveravanja da je Kosovo spremno da funkcioniše kao nezavisna država.
“Kosovo je spremno da sprovede sve obaveze i odgovornosti koje ima najpre prema svojim građanima a zatim i prema onim zemljama koje su priznale Kosovo i koje putem investicija, donacija ili na neki drugi način doprinose razvoju Kosova”, rekao je Krasnići.
Međunarodna upravljačka grupa ima ulogu da nadgleda realizaciju obaveza koje je Kosovo preuzelo u skladu sa planom Martija Ahtisarija. Tu grupu čine predstavnici zemalja koje podržavaju nezavisnost Kosova.
XS
SM
MD
LG