Dostupni linkovi

Uoči izbora u Sloveniji


U Sloveniji će u subotu biti objavljena zadnja ispitivanja javnog mnijenja o naklonosti birača strankama i političarima pred parlamentarne izbore 21. rujna, od kojih se očekuje da bi mogle pokazati preciznije trendove do izborne nedjelje te odrediti strategiju nastupa čelnika dviju najjačih stranaka u njihovim zadnjim predizbornim sučeljavanjima pred tv kamerama.

Slovenski tiskani i elektronički mediji u petak su najavili da će u subotu objaviti više telefonskih anketa i terenskih istraživanja koje su proteklih dana napravile različite agencije, a obećavaju i razgovore s liderima stranaka o njihovim izgledima na predstojećim izborima. Važeći zakon o izbornoj kampanji ne zabranjuje izradu predizbornih anketa u odlučujućih sedam dana prije otvaranja birališta, no u tom razdoblju izrijekom zabranjuje njihovo objavljivanje, pa zadnja ispitivanja i projekcije moraju biti objavljene do subote u 24 sata.

Protekli tjedni kampanje pokazali su veliku prednost dviju stranaka u odnosu na ostale, te tijesan rezultat između njihovih lidera u borbi za položaj mandatara koji će sastaviti novu vladu.

Ankete iz proteklog tjedna ukazuju na to da Slovenska demokratska stranka (SDS), sadašnjeg premijera Janeza Janše ima prednost pred Socijalnim demokratima (SD) Boruta Pahora, pri čemu se razlika između njihovih stranaka u različitim istraživanjima kreće od jedan do devet posto.

Slovenski analitičari ocjenjuju da bi dvije najveće stranke, koje vode Janša i Pahor, mogle osvojiti skoro dvije trećine mjesta u budućem sazivu parlamenta. Zbog takve bipolarne koncentracije moglo bi se dogoditi da poneka od manjih, ali u parlamentu tradicionalno prisutnih, stranaka ne prijeđe potreban prag od četiri posto glasova.

XS
SM
MD
LG