Dostupni linkovi

Što pre rešiti problem pravosuđa na severu Kosova


Priština, sedište UNMIK-a
Priština, sedište UNMIK-a

Vršilac dužnosti zamenika šefa UNMIK-a Dejvid Harland ocenio je danas da problem nefunkcionisanja pravosudnog sistema na severu Kosova treba što hitnije rešiti.On je danas u Kosovskoj Mitrovici razgovarao sa predsednicima opština kao i predstavnicima srpskog pravosuđa sa severa Kosova.

Dejvid Harland je nakon razgovora izrazio zadovoljstvo, kako je rekao, kooperativnim stavom svih današnjih sagovornika:

"Postoji neki opšti dogovor; postoji problem sa odsustvom institucija vladavina zakona na severu Kosova i treba brzo da radimo na ponovnom funkcionisanje sudskog sistema. Veoma sam zadovoljan sa stavom o saradnji koji su iskazali zvaničnici sa kojima sam danas razgovarao.”

On je dodao da je UNMIK neutralan po pitanju statusa Kosova i da će to i dalje biti njihova pozicija.

Sudija opštinskog suda iz Vučitrna Nikola Kabašić izjavio je da su predstavnici UNMIK-a danas po prvi put izašli sa nekim konkretnim principima na osnovu kojih bi se na severu uspostavilo funkcionisanje pravosuđa:

“Tu ima nekoliko interesantnih rešenja. Mi se nismo izjašnjavali, smatramo da treba prethodno da se konsultujemo sa Beogradom. Međutim o njima se treba i može razmisliti i mislim da se tu može, uz nekakva dodatna poboljšanja, doći do nekog rešenja koje će biti prihvatljivo i za nas. Mi smo ih ponovo uputili na Beograd jer je to zvanična adresa sa kojom će se oni dogovoriti a sporazum koji bude postignut mi ćemo ispoštovati.”

Predsednik Opštine Zubin Potok Slaviša Ristić kazao je da su predsednici opština sa severa zameniku šefa UNMIK-a ponovili svoje stavove da je Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN jedini međunarodni dokument koji je na snazi na celom prostoru Kosova:

“Što se EULEX-a tiče, sledeća je praktično njegova izjava da će UNMIK ostati kod nas koliko mi to budemo želeli. Ukoliko mi poželimo da ovde dođe EULEX onda će oni navodno otići. Mi smo na to izrazili zabrinutost da li oni zaista žele da ostanu na Kosovu kao UNMIK. Naše opredeljenje je jasno – dokle god je Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN oni treba da ostanu ovde i dokle god su oni tu mi ćemo poštovati rezoluciju 12 44. Onog momenta kad odluče da se povuku iz svih sredina na Kosmetu i za nas će Rezolucija 12 44 praktično biti završena priča.”

Predsednici opština sa severa su Harlandu ponovili i stavove po pitanju pravosuđa i policije:

“Želimo srpske sudije u srpskom sudu u Kosovskoj Mitrovici i naravno ne sporimo pravo UNMIK-u da vrši neku vrstu nadzora u tom sudu.”
XS
SM
MD
LG