Dostupni linkovi

Napuštanje dosadašnje politike prema Kosovu?


Beograd, zgrada Vlade Srbije
Beograd, zgrada Vlade Srbije

Vlada Srbije povukla je sa dnevnog reda Skupštine Predlog rezolucije o kontinuitetu državne politike prema Kosovu i Metohiji. Ovaj potez predstavnici političkih stranaka i stručnjaci tumače različito.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je da je rezolucija povučena "zbog nejedinstva poslanika" oko tog dokumenta. A, predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović objasnila je kako predlagač ima pravo da povuče predlog do početka rasprave, uvažavajući zahteve poslanika da se vladi uputi zahtev da što pre dostavi obrazloženje tog postupka.

Poslanici opozicionih stranaka insistirali su na tome da Vlada što pre odgovori koji su razlozi za povlačenje predložene rezolucije. Radikali su ocenili da je u pitanju "izdaja" srpskih interesa, a poslanici Demokratske stranke Srbije da vlada tom, kako su rekli "igrom" želi da izbegne raspravu o tako značajnoj temi. Poslanici Liberalno demokratske partije istakli su kako očekuju da Vlada napusti dosadašnju "propalu" politiku prema Kosovu i počne da se ponaša u skladu s realnošću.
Za razliku od političkih stranaka, stručnjaci ovu odluku vlade pokušavaju da osvetle sa više strana.

Profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković kaže za RSE da Vlada u vezi sa rezolucijom mora da usaglasi još neke detalje i zato je, kako kaže, vreme usvajanja rezolucije jako važno:

"Pretpostavljam, kada se u ovom trenutku povlači rezolucija o Kosovu i Metohiji, da se time kupuje vreme i prostor za postizanje saglasnosti i dogovora oko prvog paketa u kojem će se i ratifikovati sporazum i održati neki kurs minimalne zajedničke politike i strategije prema pitanju statusa Kosova. Verovatno se pokušava da se dobije bolji tajming za donošenje tog papira, pogotovo što je sada vrlo sporno ili neizvesno u kojoj meri će biti podržan sporazum, odnosno u kojoj meri će se obezbediti dovoljan konsenzus političkih snaga. Dakle, nije problem da to prođe sa 126 glasova, ali je važno da se dokumenti usvajaju sa nekom saglasnošću, odnosno konsenzusom u parlamentu. To je sada, sa ovim promenama u Srpskoj radikalnoj stranci i sa pokušajem da se objedine ključne parlamentarne snage, nešto što je odloženo. Ne verujem da će se praviti neke bitne sadržajne promene, ali se u politici tajming smatra vrlo važnim i opravdanim."
A, za političku analitičarku Jelenu Milić iz Centra za evro-atlantske studije, razlog za povlačenja rezolucije o kontinuitetu državne politike prema Kosovu i Metohiji, leži u promenjenim spoljno-političkim okolnostima:

"Mogu samo da se nadam da je ovaj nagoveštaj, da bi politiku trebalo promeniti, posledica saznanja, na žalost ne i otrežnjenja. Čini mi se da naš najveći spoljno politički partner Rusija igra jednu vrlo, da tako kažem, prljavu i dvostruku ulogu, da joj zaštita naših interesa i međunarodnog prava nikada nije bila visoko na agendi, već joj je sve vreme jedini spoljno politički cilj bio povratak dominacije u sopstvenom neposrednom okruženju, i da je ovaj gest Vlade Srbije zapravo implicitno i prećutno prihvatanje te činjenice. Druga stvar, za koju se nadam da je naša vlast uvidela, jeste i bolno razočaranje da su Egipat i Saudijska Arabija ipak mnogo veći partneri Amerike nego Srbija, tako da su sve te lažne nade, da će zemlje arapskog sveta podržati Srbiju u njenim nastojanjima da od Saveta bezbednosti dobije zeleno svetlo da sud odlučuje o načinu na koji je Kosovo proglasilo nezavisnost, takođe raspršene."
Deo Srba sa Kosova skidanje Predlog rezolucije o kontinutitetu državne politike prema Kosovu i Metohiji doživljava kao veliko razočaranje. Predsednica Izvršnog odbora Srpskog nacionalnog veća Kosova i Metohije Rada Trajković kaže za RSE da je najveći problem taj što sadašnje Ministarstvo za Kosovo i Metohiju nema odgovore na izazove u vezi sa budućnošću Kosova:

"Dobro bi bilo da je diskusija zaista održana. Bojim se i moj osećaj uopšte funkcionisanja po pitanju Kosova i Metohije, i zakonodavne i izvršne vlasti, podseća me malo kao da je kosovsko pitanje jedno dogmatsko pitanje koje se suštinski prenosi sa vlade na vladu. Ništa se konkretno ne rešava niti se dozvoljava da se otvori ring različitih ideja kako bi se došlo do nekog konsenzusa. Do konsenzusa najpre možemo doći ako kažemo ili za temu postavimo pitanje da li su svi, a mislim da su svi, za popravljanje pozicije Srba na prostoru Kosova i Metohije. Meni je zaista žao što je do ovoga došlo, imam utisak kao da novo ministarstvo zapravo ne zna kako da se dalje ponaša u odnosu na problem Kosova i Metohije, a drugima, na žalost, očigledno ne dozvoljava da se u to umešaju."
XS
SM
MD
LG