Dostupni linkovi

Priština veruje u diplomatsku pobedu


Hag, Međunarodni sud pravde
Hag, Međunarodni sud pravde

Zamenik premijera Kosova Hajredin Kući ocenio je kao nedemokratsku inicijativu Srbije da od Međunarodnog suda pravde zatraži mišljenje o statusu Kosova. Kući je izrazio uverenje da će insistiranje Srbije da je nezavisnost nelegalna biti odbačeno i da će Priština dobiti tu ‘bitku’.

Institucije Kosova pripremaju diplomatske aktivnosti uoči Generalne skupštine UN koja će biti održana u zadnjoj nedelji septembra u Njujorku. Kako je najavljeno, Srbija će na tom sastanku od zemalja članica UN zatražiti odobrenje da pita za mišljenje Međunarodni sud pravde o tome da li je proglašenje nezavisnosti Kosova 17. februara bilo u skladu sa medjunarodnim pravom.
Zamenik premijera Kosova Hajredin Kući izrazio je uverenje da će zemlje koje su pomogle Kosovu da proglasi nezavisnost biti protiv zahteva Sbije i da će Beograd izgubiti diplomatsku bitku.
“Inicijativa Srbija je uperena protiv Kosova, protiv regionalnih odnosa, ali iznad svega protivna je demokratskim vrednostima zemalja koje su priznale Kosovo i ja verujem da u tome nismo sami i da ćemo tu bitku dobiti”, kazao je Kući.
Predsednik Fatmir Sejdiu i ministar inostranih poslova Skender Hisni najavili su da će se inicijativi Srbije suprotstaviti argumentima na više sastanaka koje budu imali u Njujorku.
Kosovski zvaničnici očekuju da se posle Generalne skupštine UN ubrza priznanje Kosova, s obzirom da je do sada 46 zemalja, od 192 članice UN, priznalo Kosovo, zbog čega opozicija svekodnevno kritikuje Vladu.
U svakom slučaju, na Kosovu se veruje da bi inicijativa Srbije mogla da utiče na odlaganje priznanja nezavisnosti ali ne i na promenu statusa.
XS
SM
MD
LG