Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Holbruk: Budućnost Kosova je u EU


Richard Holbrooke

Bivši izaslanik SAD za Balkan Ričard Holbruk obraćajući se poslanicima Skupštine Kosova izjavio je da je nezavisnost koju sada ima Kosovo trebala da se dobije pre četiri godina i da je budućnost Kosova u Evropskoj uniji. Ukoliko se Kosovo ne pridruži Uniji u roku od deset godina, zauvek će biti izolovano.

Holbruk je odluku o proglašavanju nezavisnosti Kosova ocenio pravičnom, te rekao da je proglašavanje nezavisnosti Kosova prošlo u najboljem redu iako je NATO poslao dodatne snage kako bi u slučaju potrebe intervenisali i održali mir i red. Na sreću, rekao je Holbruk, za tim nije bilo potrebe.

"Rukovodstvo ali u prvom redu narod Kosova se tokom manifestacija proglašavanja nezavisnosti ponašao dostojanstveno pokazujući manjinama na Kosovu, posebno srpskoj da mogu da žive u miru kao njihovi susedi. Znam da situacija na severu Ibra nije rešena, da i dalje ima mnogo problema, ali ja vam čestitam da ste uspeli da se sa izuzetnom odgovornošću odnosite prema ovom problemu."

Govoreći o priznanju nezavisnosti Kosova, Holbruk je rekao da je činjenica da je Kosovo priznalo 46 zemalja i to se dogodilo uprkos tome da Rusija vrši diplomatsku kampanju protiv priznavanja nezavisnosti Kosova.

„Tako nešto nismo očekivali i to je tragično, jer Rusiji nije mnogo stalo šta se ovde događa, već to čine samo da bi se suprostavili SAD. To je deo borbe između Rusije i SAD i veoma mi je žao da se to događa. Međutim, ja sam siguran da će Kosovo priznati još mnogo drugih zemalja, verujem da će vas zemlje islamske konferencije i Arapske lige priznati, verujem da će vas vaši susedi Makedonija i Crna Gora priznati i da će se broj država koje vas priznaju povećavati“.

Holbruk je rekao da, ukoliko bi ovo pitanje izašlo pred Međunarodni sud pravde, onda je siguran da će odluka Suda biti na strani Kosova. Rusi su prema Holbruku izvršili invaziju na Gruziju, imali su za cilj da svrgnu vladu Mihajla Šakašvilija, istovremeno proglašavanje nezavisnosti Kosova se ni na koji način ne može povezati sa situacijom u Južnoj Osetiji i Abhaziji:

„Niko na svetu ne može povezati ono što ste uradili vi da bi ste odbacili oterali jedan režim koji je vršio nasilje i onoga što oni pokušavaju da urade, da sa vlasti skinu vladu koja je izabrana na demokratski način“.

Govoreći o odnosu koji Evropska unija ima prema Srbiji, Holbruk je kazao da bi bilo pogrešno da Unija prihvati Srbiju u trenutku kada ova zemlja ima pretenzije da Kosovo smatra delom svoje teritorije.

Institucije Kosova, prema Holbruku najveću pažnju treba da posvete ekonomskom razvoju, pošto je Kosovo na tom planu u dosta složenoj situaciji. Vanrednoj sednici Skupštine Kosova su prisustvovali najviši predstavnici institucija Kosova , predsednik Fatmir Sejdiu. premijer Hashim Thaqi, šef UNMiK-a, Lamberto Zanijer, šef EULEX iv de kermabom i diplomatski predstavnici akreditovani u Prištini.
XS
SM
MD
LG