Dostupni linkovi

Peticija zbog prodaje NIS-a


Rafinerija u Pančevu
Rafinerija u Pančevu

Predstavnici Lige socijaldemokrata Vojvodine započeli su danas u Novom Sadu akciju prikupljanja potpisa građana za peticiju povodom prodaje Naftne industrije Srbije. Vrednost NIS-a, do sada, procenjivana je već dva puta, a razlika u tim procenama je drastično velika. Skok cene NIS-a sa 400 miliona na 2,2 milijarde evra, po rečima zvaničnika, neće ugroziti energetski sporazum sa Rusijom, ali stručnjaci su nešto manje optimistični.

Građani, koji su se u centru Novog Sada okupili oko štanda Lige socijaldemokrata Vojvodine za prikupljanje potpisa protiv prodaje NIS-a, kažu da najviše strahuju od toga da bi ta naftna kompanija mogla biti prodata ruskoj strani za prvobitno procenjenih 400 miliona evra:

"Ne damo, jednostavno ne damo."
"Mislim da je to suviše niska cena za NIS."
"Ako je nekome stalo da prodaje, poklanja, Rusima ono što je naše, mislim da treba da kažemo 'ne'."
Posle prve procene, NIS je vredeo oko 400 milion evra, a nakon nove procene revizorske kuće "Deloitte and Touche" vredi 2,2 milijarde evra. Imajući u vidu da će NIS, gotovo izvesno, biti prodat Rusima, otvara se pitanje da li bi ta razlika u ceni mogla da ugrozi energetski sporazum sa Rusijom?
Milovan Jovanović, savetnik za odnose sa javnošću u Ministarstvu rudarstva i energetike, kaže za RSE da sporazum sa Rusijom neće biti ugrožen:

"Ne verujem da ova nova cena NIS-a može, na bilo koji način, da ugrozi već potpisan sporazum sa predstavnicima Ruske federacije, koji je potpisan u Moskvi na najvišem državnom nivou, u prisustvu dva predsednika, dva premijera i dva ministra. Tu se pre svega radi o kredibilitetu države i ono što je potpisano to mora biti i ispoštovano. U prilog mojoj tvrdnji idu i izjave predsednika Tadića koji je eksplicitno, u nekoliko navrata, ponovio da su ratifikacija i primena energetskog sporazuma sa Rusijom od vitalnog i nacionalnog interesa za Srbiju."
Jovanović kaže da očekuje i da u narednih nekoliko dana u Skupštini Srbije bude ratifikovan energetski sporazum sa Rusijom:

"I da će se nakon toga sa predstavnicima Rusije razgovarati o detaljima koji su u sporazumu ostavljeni kako bi se postigao što bolji dogovor i ispunio interes za obe strane, a pre svega za građane Srbije."
Međutim, ima i onih koji veruju da taj energetski sporazum nije dobar za građane Srbije. Svoje protivljenje tom dokumentu već su najavili Liga socijaldemokrata Vojvodine i Savez vojvođanskih Mađara. Predsednik novosadskog stranačkog odbora Aleksandar Jovanović, koji je i predsednik novosadske skupštine, kaže da stranka kojoj pripada neće prihvatiti cenu od 400 miliona evra za NIS:

"Po ovom modelu privatizacije 5 odsto novca od prodaje NIS-a treba da pripadne gradu Novom Sadu. Dakle, u pitanju je velika razlika, ako govorimo da će nešto biti prodato za 400 miliona evra, 5 odsto od toga je mnogo manje nego 5 odsto od 2.2 milijarde evra. Novi Sad je i na taj način ugrožen."
Sa druge strane, eksperti ističu da Rusi novom cenom NIS-a uopšte neće biti zadovoljni. Siljka Pištolova iz "Energy observer" za RSE kaže:

"Da li će to ugroziti sporazum? Moram da kažem da sporazum nije ni potpisan, to je samo jedan papir koji nije ni ratifikovan u parlamentu."
Pištolova naglašava da uprkos ruskom protivljenju novoj ceni NIS-a, do poništvanja gasnog sporazuma ipak neće doći:

"Rusi non-stop govore da ako ne uspeju da dobiju NIS na poklon, jer ako ga prodamo za 400 miliona evra to znači da smo ga poklonili, da će time biti ugrožen gasni sporazum. To nije istina, gasni sporazum je posebna priča. Ni sam Gazprom, a još manje Gazpromnjevt, ne zna kada će početi izgradnja takozvanog Južnog potoka, koji bi navodno prolazio i kroz Srbiju, a isto tako ne zna ni kroz koje zemlje će taj gasovod prolaziti."
I ekonomski analitičar i urednik u dnevniku "Blic" Mijat Lakićević kaže, za RSE, da energetski sporazum sa Rusijom neće biti ugrožen:

"Mislim da naši pregovarači neće jako insistirati na promeni cene. Pokušaće da nađu kompenzaciju na nekoj drugoj strani, u povećanim investicijama ili povećanom protoku gasa. Mislim da ima osnova za pregovore."
Ekonomista Aleksandar Stevanović iz Centra za slobodno tržište ističe da u analizi energetskog sporazuma sa Rusijom pažljivo treba posmatrati i jak politički faktor koji se nalazi u pozadini čitavog sporazuma. On, za RSE, kaže da Rusija trenutno ima veliku pregovaračku moć i da zbog toga ne treba očekivati da energetski sporazum bude lako izmenjen:

"I pre ovoga smo znali da NIS ne vredi onoliko koliko su ga procenili. Ovo može biti jedan argument više, ali ni Ruse ništa ne sprečava da i oni potegnu svoje argumente, od kojih većina i nisu striktno ekonomski. Dok god se mi budemo držali toga da nam je ruska pomoć neophodna za ideju da se Kosovo može vratiti u okvir Srbije, njihova pregovaračka pozicija će biti veoma jaka – verovatno će moći da izvuku šta god požele."
XS
SM
MD
LG