Dostupni linkovi

Integraciju Srbije usloviti priznanjem Kosova


Richard Holbrooke
Richard Holbrooke

Bivši američki izaslanik za Balkan Ričard Holbruk pozvao je Evropsku uniju da integraciju Srbije u Uniju uslovi priznanjem Kosova. Holbruk je u Prištini ocenio da proces priznanja nezavisnosti teče dobro, te je odbacio povlačenje paralele izmedju Kosova i gruzijskih separatističkih regiona.

Poznati buldožer diplomatije Ričard Holbruk izjavio je u Prištini da je srećan što ima priliku da poseti nezavisno Kosovo. Posle razgovora sa čelnicima institucija u Prištini Holbruk je ocenio pozitivnim to što je do sada Kosovo priznalo 46 zemalja, s obzirom na agresivnu politiku koju Rusija vodi protiv nezavisnosti Kosova.
“Nepovratna činjenica je da je Kosovo slobodna i nezavisna država. Kako vreme prolazi još mnogo zemalja će priznati Kosovo, a medju njima i susedne zemlje, Makedonija i Crna Gora, koje pozivam da to učine, izjavio je Holbruk.
Govoreći o stavu Srbije prema Kosovu, Holbruk je ukazao na ulogu Evropske unije. Naime, američki ambasador je pozvao Brisel da ne postiže nijedan sporazum sa Srbijom sve dok ona ne prizna Kosovo.
“Srbija treba da udje u Evropsku uniju samo ako prizna Kosovo kao nezavisnu državu. EU će puno pogrešiti ako prihvati Srbiju sve dok ona Kosovo gleda kao svoju teritoriji. To bi bilo veoma opasno”, upozorio je Holbruk.
Bivši američki izaslanik za Balkan je izjavio da je nezavisnost bila korektna odluka Prištine i medjunarodnog faktora. On je pozvao kosovske lidere da se posle nezavisnosti koncentrišu i na ekonomski razvoj.
Holbruk je odbacio mogućnost povlačenja paralela izmedju Kosova i regiona u Gruziji. On je objasnio da je Rusija aneksirala separatističke regione Gruzije tako da njihov status nema legitimitet. Za razliku od toga na Kosovu je postojalo medjunarodno angažovanje.
“Na osnovu Rezolucije 12 44 SB UN na Kosovu je uspostavljena administracija UN, a u okviru te Rezolucije se tragalo za rešenjem statusa”, kazao je Holbruk dodavši da je odlukom o nezavisnosti status Kosova rešen.
XS
SM
MD
LG