Dostupni linkovi

Suđenje hrvatskim generalima


Ante Gotovina (levo) i Ivan Čermak (desno)
Ante Gotovina (levo) i Ivan Čermak (desno)
Na suđenju hrvatskim generalima Gotovini, Čermaku i Markaču svjedočio je kanadski obavještajni časnik Phil Berikoff, koji je kao i njegovi dosadašnji kolege optužio hrvatske snage za paljenje i pljačkanje srpskih kuća s ciljem onemogućavanja povratka izbjeglog stanovništva za vrijeme akcije Oluja 1995. godine. No, u isto vrijeme svjedok je opovrgnuo svoja početna izvješća o neselektivnom granatiranju Knina, te izvješća svojih nadređenih o broju poginulih.

Izvještaj: Goran Jungvirth

Berikof je ispričao kako je drugi dan operacije Oluja obišao područje oko Knina, gdje je vidio kako mnoga sela gore, poput Kistanja i Donjeg Lapca. Osobno je vidio kako hrvatske jedinice ulaze u kuće, te ih uništavaju i pljačkaju. UN-ov časnik je također zamijetio kako su kuće na koji se stavio znak da su hrvatske bile pošteđene, dok su srpske bez znaka spaljene. Berikoffov iskaz riječima sudske prevoditeljice:

„Ponekad bismo se vozili kroz to područje i vidjeli oznake na kućama, a u drugim prilikama bismo vidjeli bilo pripadnike civilne policije ili HV-a kako označavaju one kuće koje ne treba dirati.“

Svjedok je u označavanju hrvatskih i spaljivanju srpskih kuća vidio namjernu akciju hrvatskih snaga pokrenutu s ciljem onemogućavaja povratka odbjeglih Srba. UN-ov časnik je kao potvrdu tome spomenuo stav hrvatskog bojnika Ivana Jurića, koji mu je za vrijeme operacije rekao da je takozvana akcija čišćenja pokrenuta kako se četnici nikad ne bi mogli vratiti u Krajinu. Berikoff je na dodatan zahtjev sudaca objasnio svoje viđenje o tome koga su sve Hrvati smatrali četnikom:

„Za mene su četnici svi Srbi - tako sam shvaćao to. Dakle, bilo da se radi o vojnicima, civilima, ženama ili djeci, to je bio jednostavno općenit termin kojim su se koristili Hrvati kada su opisivali i govorili o pripadnicima srpske nacionalnosti.“

Na drugoj strani, Berikoff, koji je i sam radio za Haško tužiteljstvo sedam godina, odbacio je svoja prvotna izvješća o neselektivnom granatiranju Knina, te ocijenio izvješća svojih nadređenih o broju između 300 i 500 poginulih - kao pretjerivanje. Naime, nakon Oluje, kad su se strasti smirile, prvotne procjene pokazale su se netočnima, rekao je svjedok:

„Kada sam otišao u Sarajevo imao sam mogućnost da s mirom pogledam kartu grada Knina i da vidim mete koje su pogođene, koje su, ustvari, zaista i bile vojne mete.“

Pri kraju svog iskaza tijekom dodatnog ispitivanja od strane tužitelj, Berikoff je, na veselje obrane, potvrdio postojanje hrvatskih paramilitarnih grupa koje su se došle svetiti Srbima u Krajini za vrijeme i nakon Oluje. One su, kaže, bile često i bolje naoružane od same vojske, i takve potpuno izvan kontrole. Dijalog tužitelja i svjedoka riječima sudske prevoditeljice.

BERIKOFF: Ne znam tačno kako da ih opišem, ali bile su to grupe bandita, bile su to lokalne vojskovođe sa svojim grupama koje su im bile lojalne.

TUŽITELJ: Da li ste vi to shvatili to tako da te lokalne vojskovođe nisu bile pod kontrolom HV-a?

BERIKOFF: Da.

TUŽITELJ: Odakle vam je dosad to razmijevanje situacije?

BERIKOFF: Pa na temelju toga što sam znao da postoje te lokalne vojskovođe i onda te bande, te grupe koje su njima bile lojalne svugdje. I to je tako svugdje - od Somalije, pa do ostatka svijeta.

Suđenje se nastavlja izvođenjem novih svjedoka optužbe hrvatskih generala za udruženi zločinački poduhvat protjerivanja Srba iz takozvane Krajine.


* * * *

Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje(IWPR). Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici
XS
SM
MD
LG