Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Priština očekuje uspešnu demarkaciju granice


Najviši zvaničnici Kosova ocenjuju da će se demarkacija granične linije između Kosova i Makedonije uspešno ostvariti. Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu i premijer Hashim Thaci su izjavili da su zadovoljni radom zajedničke kosovsko-makedonske komisije koja radi na demarkaciji granice.

Predsednik Fatmir Sejdiu je izjavio da zajednička komisija ostvaruje svoj mandat u rešavanju praktičnih pitanja.

„Postoji vladina komisija koja radi na najbolji način svoj posao, koja ima naše poverenje i podršku institucija. Ja proces demarkacije vidim na dobrom putu, onako kako smo govorili od početka. Vladina komisija Republike Kosovo radi na tome da preuzme posao sa velikim angažovanjem i ja verujem da će se proces odvijati vrlo brzo“, rekao je presednik Kosova.

Premijer Kosova Hashim Thaci je izrazio uverenje da se bilo kojim dogovorom o demarkacji neće dovesti u pitanje teritorijalni integritet Kosova. On je rekao da Kosovo ima svoje međunarodno garantovane granice.

“Teritorija Kosova je neprikosnovena, ne može se dovesti u pitanje i međunarodno je garantovana i priznata. Proces demarkacije će se uspešno okončati u dogovoru između Prištine u vlasti u Skoplju, uz međunarodno posredovanje i podršku.“

Zajednička vladina komisija Kosova i Makedonije započela je u ponedeljak da obeležava graničnu liniju u ataru sela Debelde, koje je prema mnogima najroblematičniji deo demarkacije.

Kosovski predstavnici u komisiji su rekli da se demarkacija vrši na osnovu podataka iz 1974 godine, a ne prema sporazumu između Makedonije i SR Jugoslavije iz 2001. godine, koji kosovske vlasti nisu priznale.

Prema ranijim izjavama kosovskih zvaničnika sporazum Beograd - Skoplje je bio na štetu Kosova, pošto je Kosovo gubilo oko 2.500 hektara.

Međutim, sada se smatra da će poslednja merenja promeniti stanje i da obeležavanje granične linije neće imati za osnov sporazum između Makedonije i Jugoslavije, već da će to biti rezultat zajedničkog rada komisija Prištine i Skoplja.

XS
SM
MD
LG