Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Srbi traže arhive Kfora


Vojnici Kfora u blizini Prištine

Predsednik udruženja porodica nestalih kosovskih Srba Simo Spasić zatražio je danas da se otvore arhive prvih generala Kfora ‘u kojima se nalaze dokazi o ubijenim Srbima’. Spasić je to izjavio u Prištini posle razgovora sa šefom UNMIK-a Lambertom Zanijerom, od koga je zatraženo da se hitno rasvetli sudbina nestalih i kazne odgovorni za smrt više od 2.500 ubijenih Srba.

U arhivama Kfora se nalaze dokazi o ubijenim kosovskim Srbima, izjavili su predstavnici porodica nestalih i ubijenih Srba nakon razgovora sa šefom UNMIK-a Lambertom Zanijerom.


Predsednik udruženja porodica nestalih Srba Simo Spasić izjavio je da je od Zanijera zatraženo da se utiče na Kfor da se arhive 5 komandnih zona odgovornosti na Kosovu otvore jer se, kako je kazao, u njima nalazi istina o kidnapovanim i nestalim sa ovih prostora.


“Ti generali i ti vojnici su imali dosijee, znači nalazili su ubijene Srbe, snimali, skicirali, pravili dosijee, a što je najžalosnije oni su svu dokumentaciju odneli sa sobom u njihove matične države. Tražimo da se dosijei, ti dokazi, ti podaci vrate Kforu i UNMIK-u i da se krene sa hapšenjem”, izjavio je Spasić.


Predstavnici porodica nestalih Srba su najavili da će tražiti odgovornost UNMIK-a zbog toga što nijedan proces nije pokrenut, niti je iko uhapšen. Spasić je rekao da još niko nije odgovarao za smrt više od 2 500 ubijenih Srba. On je zatražio da se što pre obavi identifikacija posmrtnih ostataka oko 470 osoba koje se nalaze u mrtvačnici u Prištini, jer se veruje da među njima ima ubijenih kosovskih Srba.


Istovremeno, zatraženo je od UNMIK-a da ispita navode o postojanju logora za otete na severu Albanije, što je u knjizi iznela bivši tužilac haškog Tribunala Karla del Ponte.

Lamberto Zannier

Šef UNMIK-a Lamberto Zanijer je kazao da će uzeti u obzir zabrinutosti Srba.


“Kao što sam i kosovskim Albancima kazao pre nekoliko dana, uzeću u obzir ovo pitanje jer je ono veoma važno za budućnost Kosova”, rekao je Zanijer.


Nedavno su predstavnici Udruženja porodica nestalih Srba povodom 30. avgusta, Međunarodnog dana nestalih organizovali miting u Mitrovici, sa kojeg su uputili apel Ujedinjenim nacijama i Vladi Srbije za rasvetljavanje sudbine nestalih lica.


S druge strane, predstavnici porodica nestalih Albanaca zatražili su od međunarodne zajednice da se na Vladu Srbije izvrši pritisak kako bi pružila informacije o otetim Albancima.


Stotine porodica kosovskih Albanaca i Srba nastavljaju da žive bez ikakvih informacija o sudbini njihovih najmilijih. U konfliktu 1998/1999. godine nestalo je 5.980 lica. U međuvremenu rasvetljena je sudbina mnogih, ali se i dalje 1.938 lica smatra nestalima.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG