Dostupni linkovi

Sukob oko štampanja udžbenika


Početak školske godine obeležavaju problemi sa udžbenicima i najava štrajka. Gotovo 100.000 hiljada primeraka udžbenika privatnih izdavača koje su škole već naručile, a roditelji već platili, proglašene su nevažećim. U udruženju se nadaju da će kompromis biti pronađen, a istu nadu dele i u Ministarstvu prosvete.

Udruženje izdavača udžbenika i učila Srbije optužilo je Ministarstvo prosvete da oduzimanjem licence privatnim izdavačima udžbenika štiti monopol jedinog državnog izdavača – Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva. Predstavnici ovog udruženja zatražili su da se udžbenici koji su odobreni, a koji potom nisu prošli naknadnu proveru, koriste ove školske godine kako ne bi bili oštećeni ni učenici ni roditelji.


Mirjana Miloradović iz izdavačke kuće "BIGZ Publishing" kaže da se nada da će se nastali problem rešiti kompromisno:

"Niti će biti oštećeno dete niti roditelj, roditelj ne treba da razmišlja – nedozvoljeno je da se roditelju govori da mora da kupi nove udžbenike. Taj problem ćemo rešiti, iskreno se nadamo uz kompromisno rešenje sa Ministarstvom prosvete, a ako ne bude tako, onda će Udruženje preuzeti na sebe i to sigurno rešiti. Sa Ministarstvom ćemo onda lagano, jednog po jednog na mesto koje mu pripada, videće se ko je kriv, pa neka onda taj odgovara i materijalno i moralno za to što je napravio."


Ali, Gordana Knežević-Orlić iz izdavačke kuće "Klet" bila je znatno oštrija. Ona je istakla da će Udruženje izdavača udžbenika učiniti sve da minimizira štetu i ne dozvoli državnom izdavaču da iz ovoga izvuče najveću korist:

"Udruženje izdavača neće dozvoliti da Zavod ima korist od toga. Dakle, ako 100.000 udžbenika bude povučeno sa tržišta, mi ćemo kolegijalno jedni drugima ustupiti te udžbenike i deca će ih dobiti, ali Zavod neće moći da proda više udžbenika nego što je prodao."


Ministar prosvete Žarko Obradović kaže za RSE da je prethodni ministar prosvete Zoran Lončar tražio reviziju udžbenika i da je od 317 rukopisa više od 98 procenata njih odobreno. On ističe da se ostali rukopisi još uvek nalaze pred posebnom komisijom:

"Rekao sam i ponavljam, ako je Ministarstvo prosvete izdalo dozvole i ako su izdavači u trenutku važenja dozvole izdali te udžbenike, ako je Ministarstvo prosvete svojim potezima dovelo izdavače u podređenu poziciju ili oštetilo njihov profesionalni status, to onda moramo nadoknaditi. Ali, ako su izdavači sami ušli u štampanje udžbenika i u prodaju istih roditeljima, a da ih pri tome nisu obavestili da ti udžbenici nisu dobili dozvolu od Ministarstva, onda oni sami sebi moraju odgovoriti šta je u pitanju. Učenika ima 650.000 hiljada, prosečna cena kompleta je 100 evra i ako to pomnožite dobićete frapantnu cifru od 650 miliona evra - onda ćete videti ko se bori za koji deo kolača. Nećemo dozvoliti da đaci i roditelji budu oštećeni, ni po cenu da mi vraćamo novac roditeljima. Nećemo dozvoliti, ali nećemo dozvoliti ni da udžbenici koji nisu odobreni uđu u prodaju."


Sa druge strane, sindikat prosvetnih radnika Vojvodine najavio je štrajk ukoliko u Ministarstvu prosvete ne budu poštovali Zakon i ako učitelji i nastavnici budu otpuštani bez prethodno usvojenog socijalnog programa. Na pitanje kako će Ministarstvo reagovati u slučaju najavljenog štrajka u pojedinim gradovima u Vojvodini, ministar Obradović kaže:

"Danas sa zadovoljstvom mogu da kažem da imamo dobre odnose sa reprezentativnim sindikatom - 15. jula smo održali prvi, a 23. avgusta drugi sastanak. Dogovarali smo se o sprovođenju protokola, pitali smo da li ima spornih pitanja i rešavali ih. Pitali smo ih i da li postoje prepreke da počne nova školska godina, a oni su rekli da nema. Deo jednog sindikata u Vojvodini ima drugačiji stav, a iz kojih razloga on tako nastupa u javnosti meni nije poznato, niti želim da se bavim sindikalnim odnosima. Znam samo da sam sa predsednikom tog sindikata razgovarao i da nije bilo ni disonantnosti u tonovima i ni velike razlike u stavovima."


Ako Ministarstvo ne bude poštovalo zakon, zatvorićemo škole, rekao je u izjavi za RSE Miodrag Protić iz Sindikata prosvetnih radnika Vojvodine. On je istakao da će se dalji potezi ovog sindikata znati tek nakon sastanka sa Jovom Vukčevićem, načelnikom školske uprave za južno-bački i sremski okrug:

"Na terenu se polako stišava situacija jer, na primer, u opštini Vajska predsednik opštine je naredio da upisna politika bude ista kao i prošle godine i na taj način prevazišao mogućnost otpuštanja radnika bez socijalnog programa, odnosno gašenja pojedinih odeljenja."
XS
SM
MD
LG