Dostupni linkovi

Početak izgradnje stanova za srpske povratnike


Ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Boban Stanković postavio je u Lapljem Selu kamen temeljac za izgradnju 60 stanova za srpske povratnike. On je izjavio da je rad na povratku ‘obaveza koju ima prema srpskom narodu’. Postavljanju kamena temelja prisustvovao je i premijer Kosova Hašim Tači.

Ovo je mali korak u procesu povratka ali deo velikog projekta, čiji je cilj da se vrate svi raseljeni ‘jer imaju pravo na to’, izjavio je ministar Boban Stanković dodavši da svako ko želi treba da nastavi život na svom ognjištu i da je njegova obaveza da to omogući.


“Raseljeni Srbi već devet godina čekaju da se vrate na Kosovo. Ja sam svestan da je srpski narod slušao velike reči i velika obećanja koja su to i ostala. Zato neka ovaj kamen temeljac bude simbol i dokaz da od sada neće biti tako, da oni koji predstavljaju kosovske Srbe neće samo obećavati već i ispunjavati svoje obaveze. Zato što je vraćanje Srba na Kosovo pre svega obaveza koju imam prema sebi i srpskom narodu”, rekao je Stanković.


Za izgradnju povratničkih stanova izdvojeno je 2 miliona evra iz budžeta Kosova. Premijer Kosova Hašim Tači je izjavio da je njegova vlada odlučna da radi na povratku raseljenih lica, koje je pozvao da se vrate.

“Vlada će se angažovati za multietničko Kosovo”
, dodao je premijer.

Povratnički stanovi se grade u Lapljem Selu, nedaleko od Prištine, a u njih će se vratiti 60-ak srpskih porodica. Kosovski ministar je poručio da je rad na povratku od velikog značaja za budućnost Srba na Kosovu.

Meštani Lapljeg Sela su kazali kako žele da vide rezultate, te da samo povratak nije dovoljan već je potrebno ljudima omogućiti posao.

XS
SM
MD
LG