Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Jedinstvo opozicije kao pritisak na Vladu


Priština, zgrada Vlade Kosova

Opozicija na Kosovu radi na postizanju zajedničke agende kako bi se ojačala njena pozicija na političkoj sceni. Očekuje se da ovakvo jedinstvo opozicije utiče na Vladu Kosova da više radi na pitanjima koja su od interesa za građane.

Vlada Kosova nije uradila dovoljno na lobiranju priznanja nezavisnosti, ocenjuju opozicione partije u Prištini. Opozicija očekuje da vlasti objasne zašto ima problema u tom procesu kao i zašto se ne rešavaju brojna druga životna pitanja.

Poslanik u Skupštini Kosova iz najveće opozicione stranke Alijanse za Novo Kosovo Ibrahim Gaši izjavio je da će opozicija tražiti od Vlade Kosova objašnjenja vezanim za proces priznanja Kosova.

“Želimo da pokrenemo to pitanje i da skrenemo pažnju javnosti i ukažemo Vladi da je potrebno da radi puno više, a u ovom slučaju Ministarstvo inostranih poslova nije obavilo svoj posao kako treba”, kazao je Gaši.

Alijansa za budućnost Kosova je pokrenula ideju o ujedinjenju opozicije na Kosovu. Avni Arifi iz te stranke optužuje Vladu da ima puno nedostataka i da se o tome mora raspravljati u Skupštini.

“Postoji puno životnih pitanja kao što su priznanje i situacija na severu, kao i upravljanje. Ima puno nedostataka o kojima se ne govori u javnosti ili se ne istražuju. Glas opozicije je usamljen, izolovan u medijskom i političkom životu Kosova”, kazao je Arifi.

Opozicione stranke kosovskih Albanaca su najavile da žele da usklade svoje delovanje kako bi ojačale svoju poziciju i podstakle Vladu da počne i da konkretno rešava razne probleme.

Međutim, Vlada Kosova smatra da je pokazala da radi svoj posao i bez dinamike koju opozicija želi da nametne. Odgovarajući na kritike opozicije, zamenik premijera Kosova Hajredin Kući kaže da svako odgovara za svoj posao. On je kazao da je Vlada do sada bila uspešna i da ne izbegava debate o svom radu.

“Ubeđeni smo da možemo raditi i više, jer imamo volju i želju za to. Ne kažemo da samo perkeftni ali pokušavamo da radimo najbolje što možemo”, izjavio je Kući, dodavši da Vlada razmatra različite procene njenog rada.

“Najpre želimo da vidimo da li u raznim ocenama ima nečeg realnog, a svakako da želimo da poboljšamo rad”, istakao je Kući.

Vladajuća koalicija koju čine Demokratska partija Kosova premijera Hašima Tačija i Demokratski savez Kosova čiji je član predsednik Fatmir Sejdiu, ima tesnu većinu u Skupštini. Istovremeno i opozicija je znatno zastupljena. Zbog toga, opozicione stranke veruju da mogu biti važan faktor u kreiranju i sprovođenju politika.

XS
SM
MD
LG